Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Κάθε μνημείο πολιτισμού είναι την ίδια στιγμή μνημείο βαρβαρότητας

http://radicaldesire.blogspot.com
Λίστα πραγμάτων που δεν θα υπήρχαν χωρίς τη βία που καταδικάζεις, "από όπου κι αν προέρχεται"
ή, δεν χρειάζεται να το βλέπεις στις ειδήσεις για να είναι βία

Αυτοί που είναι ενάντιοι στον φασισμό χωρίς να είναι ενάντιοι στον καπιταλισμό, αυτοί που οδύρονται για την βαρβαρότητα που πηγάζει από τη βαρβαρότητα, είναι σαν αυτούς που θέλουν να φάνε το μοσχαράκι τους χωρίς να σφάξουν το μοσχάρι. Είναι πρόθυμοι να φάνε το μοσχάρι, αλλά απεχθάνονται τη θέα του αίματος. Ικανοποιούνται εύκολα όταν ο χασάπης πλένει τα χέρια του πριν ζυγίσει το κρέας. Δεν είναι ενάντιοι στις σχέσεις ιδιοκτησίας που δημιουργούν τη βαρβαρότητα. Είναι απλώς ενάντιοι στη βαρβαρότητα. Υψώνουν τις φωνές τους κόντρα στη βαρβαρότητα, και το κάνουν σε χώρες όπου κυριαρχούν αυτές ακριβώς οι σχέσεις ιδιοκτησίας, αλλά όπου οι χασάπηδες πλένουν τα χέρια τους πριν ζυγίσουν το κρέας.
Bertolt Brecht
Κάθε μνημείο πολιτισμού είναι την ίδια στιγμή μνημείο βαρβαρότητας.
Walter Benjamin

1. Η αστική δημοκρατία εκ μέρους της οποίας μιλάς, προϊόν αιματηρής επανάστασης και τρομοκρατικών ακροτήτων.
2. Το ελληνικό κράτος στο οποίο ζεις, προϊόν αιματηρής επανάστασης και τρομοκρατικών ακροτήρων.
3. Η ζάχαρη στον καφέ σου, προϊόν, ιστορικά, δουλείας και εξαναγκασμένης εργασίας στην Καραϊβική.
4. Ο καφές σου, προϊόν ιστορικών συνθηκών δουλείας, κίνητρο εκτοπισμού γηγενών πληθυσμών, καύσιμο αποικιακής και νεοαποικιακής πολιτικής, και λόγος αναπαραγωγής συνθηκών στυγνής εκμετάλλευσης στην Λατινική Αμερική.
6. Η βενζίνη στο αυτοκίνητό σου, παράγωγο ενός και πλέον αιώνα άμεσου και έμμεσου ιμπεριαλισμού, πραξικοπημάτων, δικτατοριών, και βομβαρδισμών στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
7. Τα ρούχα που φοράς, προϊόντα υπερεκμετάλλευσης και ουσιαστικά εξαναγκασμένης γυναικείας και παιδικής εργασίας στην Ασία.
8. Ο υπολογιστής απ' τον οποίο γράφεις, προϊόν εργασιακών συνθηκών συχνά τόσο αφόρητων που κάποιοι εργάτες προτιμούν να αυτοκτονούν παρά να δουλεύουν.
9. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών στα οποία ταξιδεύεις --προϊόντων επανάστασης, παρατεταμένης εμφύλιας σύρραξης, θρησκευτικών πολέμων, ή αποικιοκρατίας.
10. Η καθημερινή ασφάλεια και ευημερία σου, παράγωγο μιας δομής που προαπαιτεί στρατό, αστυνομία, δικαστήρια, φυλακές, κάμερες παρακολούθησης, παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, προληπτικές κρατήσεις, ανακρίσεις, και τον επίσημο, κρατικό και διακρατικό κατατρεγμό --και ακόμα και φόνο-- ομάδων που εικάζεται ότι απειλούν την ασφάλεια και ευημερία σου, όπως οι μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες