Σάββατο 26 Απριλίου 2014

λουτρο ελασσονας

Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λουτρού Ελασσόνας


Το Λουτρό απέχει 40 χλμ. από την Ελασσόνα, 438 χλμ από την Αθήνα και 194 χλμ απο Θεσ/νίκη μέσω Κοζάνης. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 740 μ. και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή καταμετρά 709 κατοίκους. Ανήκει στο Νομό Λάρισας, υπάγεται στην επαρχία Ελασσόνας και είναι Δ.Δ του Δήμου Αντιχασίων.
 Η γεωγραφική του θέση είναι τέτοια όπου συνορεύει με τρεις Νομούς, Γρεβενών-Κοζάνης-Λάρισας, γι’αυτό και στο πρόσφατο παρελθόν έχει περιπλανηθεί αρκετά αφού είχε υπαχθεί και στο νομό Κοζάνης αλλά και στο Νομό Γρεβενών.








Λόγω των δύσβατων και κακοτράχαλων βουνών υπήρξε καταφύγιο πολλών αρματωλών και κλεφτών όπως ο Γιαγκούλας ο Μπαμπάνης ο Περικλής και ο Γκαντάρας,

 
* "Μη περπατήσεις τούτα τα βουνά.
Η μάνα λέει δεν κάνει
να πατάμε πεθαμένους..."





Με βάση τα ιστορικά στοιχεία είναι η γενέτειρα του Νικοτσάρα και του Ιερομόναχου αδερφού του Καλλίνικου Τσιάρα.
Όπως αναφέρει στο πόνημα του ο Λ. Παπαδόπουλος υπάρχει  ένα τραγούδι «...που είναι γνήσιο Λουτριώτικο και τραγουδιέται μόνο στο Λουτρό».
«Πέρα σε κίνου το ιβουνί, Νίκο μωρέ Τσαρόπουλε
στου πέρα και στου δώθε, Νίκο μου και γιός του Τσάρα...».
* "Πατρίδα των απόντων.
Οι φράχτες
κ’ οι φωλιές των βράχων
κρατούν ακόμα βογγητά..."



Ο επισκέπτης περπατώντας πάνω στα σοκάκια που κρατούν ακόμη το άρωμα εκείνων των εποχών μπορεί να επισκεφθεί τον Ι.Ν. Αγ.Νικολάου και τα παρεκκλήσια της Αγ.Παρασκευής του Αγ.Αθανασίου της Αγ.Κυριακής και της Αγ.Βαρβάρας.Απο την πλατεία του χωριού μπορεί να αντικρύσει τις κορφές που το αγκαλιάζουν λες και  θέλουν να το προφυλάξουν.Επιβλητικός απο ανατολικά  υψώνεται ο "Καραπέτσας",όπου βορειοανατολικά συναντά την "Σημαία" και δυτικά δεσπόζει το "Βουνί ή Βνί" με ψηλότερη κορφή την "Κανατσιόλα" όπου σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία στους πρόποδες του υπήρχε ο αρχικός οικισμός πριν μεταφερθεί στην σημερινή θέση.Αυτή η περιοχή σήμερα ονομάζεται από τους ντόπιους "Παλιχώρι" δηλ. παλιό χωριό.
















 









1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

"Πατρίδα των απόντων.
Οι φράχτες
κ’ οι φωλιές των βράχων
κρατούν ακόμα βογγητά..."

=========

!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες