Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

γιδες φυλες

ΦΥΛΕΣ ΑΙΓΩΝ


ΑΙΓΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Στη δεκαετία του 80 οι αίγες στην κεντρική Ελλάδα αποτελούσαν ένα σημαντικό κλάδο της κτηνοτροφίας, δεδομένου ότι περισσότερα από 700.000 άτομα εκτρέφονταν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της.
 Τα έξοδα για την εκτροφή τους ήταν λίγα, αφού η διατροφή τους στηριζόταν στη φυσική βλάστηση που διαφορετικά θα έμενε χωρίς αξία, ο ενσταυλισμός τους ήταν χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και γινόταν με πρωτόγονα μέσα των οποίων το κόστος ήταν ασήμαντο και η απαιτούμενη εργασία προσφερόταν, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, από ανθρώπους ανήμπορους για άλλες ασχολίες.
 Οι αποδόσεις των ζώων αυτών ήταν χαμηλές, κατά μέσο όρο 110 lt γάλα και 1,10 κατσίκια ετησίως. Γι΄ αυτό δημιουργήθηκε ενδιαφέρον για ουσιαστική αύξησή τους που θα προέκυπτε, κατά κύριο λόγο, από τη γενετική αναβάθμιση του πληθυσμού.
 Έτσι άρχισαν κάποιες προσπάθειες για την αναβάθμιση των ντόπιων πληθυσμών αιγών με αρσενικά φυλής Saanen και Alpine που δεν απέδωσαν γιατί τα παράγωγα αυτών των αρσενικών παρουσίασαν ευαισθησίες στις αντιξοότητες της περιοχής και αυξημένες απαιτήσεις στη διατροφή και ενσταυλισμό, τα δε προϊόντα τους ήταν κατωτέρας ποιότητας.
 Στη συνέχεια οι κτηνοτρόφοι για την γενετική αναβάθμιση των ντόπιων αιγών, στράφηκαν σε ελληνικές φυλές και συγκεκριμένα στην αίγα φυλής Σκοπέλου, που από το 1981 το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας σε συνεργασία με τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Μαγνησίας και το γεωπόνο Γεωργικής Ανάπτυξης Σκοπέλου κ. Χρήστο Βασιλούδη είχε αρχίσει το πρόγραμμα ελέγχου αποδόσεων των αιγών φυλής Σκοπέλου με πολύ καλά αποτελέσματα.
 Οι αποδόσεις ήταν υψηλές, για την γαλακτική περίοδο 1981-1982, 64 αίγες έδωσαν 209 lt σε 191 ημέρες άμελξης και τα προϊόντα τους υψηλής ποιότητας, επίσης, αποδείχτηκε ότι ήταν ζώα σφριγηλά και προσαρμόζονταν εύκολα σε περιοχές που το κλήμα είναι ήπιο όπως άλλωστε είναι οι περισσότερες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και όλοι οι κτηνοτρόφοι έμειναν ικανοποιημένοι.
 Έτσι από τις αρχές της δεκαετίας του 80 οι έλεγχοι αποδόσεων συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα, τα τελευταία αποτελέσματα για την γαλακτική περίοδο 2005-2006 με συνολικό αριθμό αιγών 1707, έδωσαν 329 lt σε 192 ημέρες άμελξης. Τα τρία καλύτερα κοπάδια με αριθμό αιγών 327, έδωσαν 534 lt σε 219 ημέρες άμελξης.


Η Αίγα Σκοπέλου, καταγωγή - Συνεταιρισμός εκτροφέων αιγών φυλής Σκοπέλου ...
1.Καταγωγή
Η Αίγα Σκοπέλου εκτρέφεται στα νησιά Σκόπελος, Αλόννησος, Σκιάθος, και συναντάτε στα ερημονήσια Κυρα Παναγιά, Περιστέρα ή Ξηρό, Γιούρα, Σκάτζουρα και σε μικρά ξερονήσια όπως Πιπέρι και Ψαθούρα.

Στην επαρχεία Σκοπέλου ο συνολικός αριθμός των κτηνοτρόφων που ασχολούνται με την αιγοτροφία είναι γύρω στους 60 με συνολικό αριθμό εκτρεφόμενων γιδιών 11.000 περίπου. Τα παλιότερα χρόνια ο αριθμός των ζώων και των κτηνοτρόφων ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον σημερινό, στην Αλόννησο για παράδειγμα οι παραγωγοί έφταναν τους 100, ενώ το νούμερο των εκτρεφόμενων ζώων ξεπερνούσε τις 40.000.
Όσον αφορά την καταγωγή της δεν υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές, πιθανόν να προέκυψε από τη διασταύρωση με την άγρια αίγα που εκτρέφεται στη νήσο Γιούρα, κοντά στην Αλόννησο. Μαρτυρίες Σκοπελιτών αναφέρουν ότι δημιουργήθηκε από τις τοπικές περιβαλλοντικές - καιρικές συνθήκες του νησιού και με την ελεγχόμενη αναπαραγωγή επί σειρά ετών από προοδευτικούς κτηνοτρόφους που έγκαιρα ξεχώρισαν τα ζώα εκείνα που έπρεπε να χρησιμοποιήσουν για τη βελτίωση των κοπαδιών τους.
Από συζητήσεις με τους γεροντότερους κτηνοτρόφους της περιοχής όλοι αναφέρονται ότι «τα γίδια» τα βρήκαν από «γενιά σε γενιά», συμπεραίνοντας ότι γύρω στο 1850 υπήρχαν γίδια με τα ίδια χαρακτηριστικά.
Από συμβόλαιο αγοραπωλησίας μιας αγροικίας του 1864 έχει βρεθεί ότι ο κτηνοτρόφος αγόραζε την αγροικία μαζί με τον τριγύρω βοσκότοπο μετά από πώληση μέρους του κοπαδιού του. Τα υπόλοιπα ζώα από τον πατέρα στο παιδί έφθασαν σήμερα να τα έχουν τα δισέγγονα του κτηνοτρόφου αυτού στην αγορασθείσα περιοχή.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά της Αίγας φυλής Σκοπέλου
Η Αίγα Σκοπέλου είναι μεγαλόσωμο ζώο, το μέσο βάρος των ενήλικων αρσενικών είναι 70 - 75 kg περίπου, ενώ εκείνο των ενήλικων θηλυκών είναι 56 - 60 kg περίπου. 
Το σώμα της καλύπτεται από κοντό και λείο τρίχωμα όπου κυριαρχεί το ερυθρόφαιο (κάλμπινο) χρώμα με λευκές ή όχι κηλίδες.  
Το σχήμα της κεφαλής είναι τριγωνικό με ευθείες γραμμές και το μεγαλύτερο ποσοστό φέρει κέρατα σπαθοειδή και ελαφρώς ελικοειδή, τα αυτιά της είναι μικρά και όρθια. Έχει σώμα ογκώδες, με ισχυρά άκρα. 
Ο μαστός είναι κανονικός, διχαλωτός, σφιχτά δεμένος με τους κοιλιακούς μύες (μήκος θηλής: 3,9 cm) (πίνακας 1).
 Αναπαραγωγικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά της Αίγας φυλής Σκοπέλου
Είναι ζώα πρώιμα, τα θηλυκά εμφανίζουν τον πρώτο οίστρο στον 5-6 μήνα αλλά οι συζεύξεις αρχίζουν αφού έχουν συμπληρώσει τον 7-8 μήνα (ζώων βάρος ίσο με το 65-70% των ενήλικων θηλυκών).
Τα αρσενικά εμφανίζουν ενήβωση (παραγωγή σπερματοζωαρίων) γύρω στην ηλικία των 5 μηνών αλλά οι πρώτες συζεύξεις πραγματοποιούνται στην ηλικία των 15-16 μηνών.
 Γαλακτοπαραγωγή
Η Αίγα φυλής Σκοπέλου δίνει υψηλότερη γαλακτοπαραγωγή σε σχέση με άλλες φυλές αιγών που ζουν σε παρόμοιες συνθήκες διαβίωσης όπως Δαμασκού, Μάλτας και Jonica, ενώ δίνει χαμηλότερη γαλακτοπαραγωγή σε σχέση με άλλες φυλές αιγών που ζουν σε πολύ καλύτερες συνθήκες όπως Saanen και Alpine.


Η αίγα Σκοπέλου είναι ζώο με αρκετά υψηλές αποδόσεις. Η μέση γαλακτοπαραγωγή έφτασε τα 329lt (192 ημέρες άμελξης) για τη χρονική περίοδο 2005-2006.
Οι μεγαλύτερες αποδόσεις γάλακτος παρατηρούνται στο τρίτο στάδιο γαλακτοπαραγωγής ενώ σε σχέση με την τοκετοομάδα τη μεγαλύτερη απόδοση δίνουν οι αίγες με πολύδυμο (>3) τοκετό, 435lt ακολουθούν εκείνες με δίδυμο τοκετό, 420lt και τέλος εκείνες με μονόδυμο τοκετό, 399lt σε 210 ημέρες άλμεξης
Στον πίνακα 2 φαίνεται η γαλακτοπαραγωγή κατά γαλακτική περίοδο καθώς επίσης και η διάρκεια για τα έτη 1981-1982 έως 2005-2006.
Οχείες-Τοκετοί
Το μεγαλύτερο ποσοστό των οχειών εμφανίζεται αρχές καλοκαιριού με ποσοστό πρώιμων τοκετών 70,38% (Οκτώβριο-Δεκέμβριο) ενώ οι τοκετοί που πραγματοποιούνται μεταξύ Ιανουάριο και Απρίλιο είναι 29,62%.  
Οι αίγες που γεννούν μεταξύ Ιανουάριο και Απρίλιο σημειώνουν μεγαλύτερες αποδόσεις γάλακτος σε σχέση με εκείνες που γεννούν μεταξύ Οκτώβριο - Δεκέμβριο. 
Πολυδυμία
Η πολυδυμία κυμαίνεται σε 46,59% , 51,78%, και 1,63% για μονόδυμους, δίδυμους και πολύδυμους τοκετούς. Η μέση πολυδυμία είναι της τάξεως του: 1,55%.
 Βάρος γέννησης
Το ζώων βάρος των νεογέννητων εριφίων είναι γύρο στα 3,3 kg.
 Ποιοτική εκτίμηση γάλακτος
Η ποιότητα του γάλακτος παρά τις μεγάλες αποδόσεις θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή, η χημική σύσταση είναι πολύ καλή με μέση περιεκτικότητα σε λίπος, πρωτεΐνες και λακτόζη της τάξεως του 5,6%, 4,5% και 4,0% αντίστοιχα (πίνακας 3).
 
Το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης της Αίγας φυλής Σκοπέλου
 Για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των αιγών φυλής Σκοπέλου αρχικό βήμα θεωρήθηκε η γενετική βελτίωση του υπάρχοντος πληθυσμού και στη συνέχεια η παραγωγή αρσενικών υψηλής γενετικής αξίας, που θα χρησιμοποιηθούν στην αναβάθμιση ντόπιων πληθυσμών αιγών των περισσοτέρων περιοχών της χώρας.
 Με το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης επιδιώκεται η παραγωγή ζώων με αποδόσεις μεγαλύτερες από τις μητέρες τους, ώστε να φθάσουν σε επίπεδα που να καθιστούν οικονομικά συμφέρουσα τη διατήρηση τους προς όφελος των παραγωγών και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.
 Για να πραγματοποιηθεί ο στόχος αυτός, εφαρμόζεται ο έλεγχος των αποδόσεων των ζώων, οι σχεδιασμένες συζεύξεις και η δημιουργία γενεαλογικών βιβλίων.
 Για τον λόγο αυτό στα πλαίσια του Ε.Π. «Αγροτική Ανάπτυξη Ανασυγκρότησης της υπαίθρου 2000-2006» την υλοποίηση του μέτρου 5.1 για τους αιγοτρόφους των νησιών Σκοπέλου, Αλοννήσου και Σκιάθου ανέλαβε ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός εκτροφέων αιγών φυλής Σκοπέλου που αριθμεί 20 μέλη με 2099 αίγες.
 Έλεγχος των αποδόσεων
Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή μίας εκτροφής στο γενεαλογικό βιβλίο είναι η πραγματοποίηση του ελέγχου των αποδόσεων.
Η γαλακτοπαραγωγή όλων των αιγών μετρείται βράδυ και πρωί κάθε μήνα, από τεχνικούς υπαλλήλους και καταχωρείται στους Η/Υ που υπάρχουν στον συνεταιρισμό.
Οι γαλακτομετρήσεις καθώς και τα αναπαραγωγικά στοιχεία φθάνουν στο Κέντρο Γενετικής βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας, για παραπέρα επεξεργασία και αξιολόγηση. Έτσι , στο τέλος κάθε γαλακτικής περιόδου, εκτυπώνονται αναλυτικές καταστάσεις οι οποίες περιέχουν συγκεντρωτικά στοιχεία για κάθε εκτροφή και χωριστά τις αποδόσεις κάθε ζώου.
Οι αποδόσεις των αιγών-μητέρων αποτελούν το πρώτο κριτήριο για την επιλογή των νεαρών κατσικάδων και τράγων που παραμένουν στο κοπάδι. Το έντυπο με τις ετήσιες αποδόσεις όλων των αιγών κάθε κοπαδιού, που φθάνει έγκαιρα στον αιγοτρόφο, βοηθάει στην επιλογή αυτή, αλλά και στην επιλογή των αιγών που θα απομακρυνθούν από το κοπάδι λόγω χαμηλών αποδόσεων.
Η γαλακτοπαραγωγή της πρώτης και δεύτερης γαλακτικής περιόδου αποτελούν κριτήριο επιλογής των νεαρών αιγών. Απομακρύνονται εκείνες με τις χαμηλότερες αποδόσεις.
 Σχεδιασμένες συζεύξεις 
Οι σχεδιασμένες συζεύξεις έχουν σαν στόχο τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων εκτίμησης των κληροδοτικών τιμών, την αποφυγή αιμομιξίας και τη βελτιστοποίηση της γενετικής προόδου.
Ακόμη, μπορούν να συμβάλουν στη διόρθωση εσφαλμένων χειρισμών στην παραγωγική και αναπαραγωγική διαχείριση των εκτροφών.
Για το λόγο αυτό ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός σε συνεργασία με το Κ.Γ.Β.Ζ. Καρδίτσας χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους όπως χωρίσματα και προστατευτικές ποδιές.
 Πιστοποιητικά γενεαλογίας
Ανάμεσα στα 5,4 εκατομμύρια αιγών που εκτρέφονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η Αίγα φυλής Σκοπέλου είναι το μοναδικό καθαρό Αναπαραγωγικό υλικό και το κάθε ζώο της συνοδεύεται από γενεαλογικό πιστοποιητικό.
Τα πιστοποιητικά γενεαλογίας (pedigree) είναι έντυπα που δείχνουν το γενεαλογικό δέντρο των ζώων, καθώς και τις αποδόσεις τους, τις αποδόσεις των γονέων τους, όπως επίσης και διάφορα αναπαραγωγικά στοιχεία που χρησιμεύουν για την επιλογή των πιο παραγωγικών ζώων και την πώληση παραγώγων για αναπαραγωγή.
Το πιστοποιητικό γενεαλογίας περιέχει τις ακόλουθες πληροφορίες:
 1. Οργανισμό έκδοσης
 2. Ονομασία γενεαλογικού βιβλίου
 3. Αριθμός καταχώρισης στο γενεαλογικό βιβλίο
 4. Μέθοδος αναγνώρισης (κωδικό ενωτίου)
 5. Την ημερομηνία γέννησης και το φύλο του ζώου
 6. Το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του ιδιοκτήτη-εκτροφέα
 7. Την καταγωγή του ζώου αναπαραγωγής με τους κωδικούς
 8. ενωτίου των γονέων του και των πάππων του
 9. Το πρόσφατο αποτέλεσμα του ελέγχου αποδόσεων και της κληρονομικής αξίας για το ίδιο το ζώο, τους γονείς και τους πάππους του  Τον τόπο και την ημερομηνία έκδοσης
11. Την υπογραφή του υπεύθυνου τήρησης γενεαλογικού βιβλίου.
Βιβλιογραφία
 1. Γίδια Σκοπέλου. Αποτελέσματα ελέγχου αποδόσεων 1981-2003, Υπουργείο Γεωργίας - Κέντρο Γενετικής Βελτίωσής Ζώων Καρδίτσας.
 2. Γίδια Σκοπέλου. Αποτελέσματα ελέγχου αποδόσεων 2004-2006, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Κέντρο Γενετικής Βελτίωσής Ζώων Καρδίτσας.
 3. «Το πρόβατο της Καραγκούνικης Φυλής και τα πλεονεκτήματά του». Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Κέντρο Γενετικής Βελτίωσής Ζώων Καρδίτσας. 2006.
 4. «Το πρόβατο της φυλής Χίου». Αγροτικός Συνεταιρισμός Προβατοτρόφων Φυλής Χίου ¨ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ¨. 2007
 5. Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης Σκοπέλου
 6. Infuenza di Alcuni fattori ambientali sulla galattopoiesi individuale di capre Skopelos sottoposte ai controlli funzionali. Zullo A. Pachis G.
 Επικοινωνία...

Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός εκτροφέων αιγών φυλής Σκοπέλου Σκόπελος Μαγνησίας, Τ.Κ. 370.03

Πως μπορεί κάποιος να προμηθευτεί ερίφια και ενήλικα αρσενικά αναπαραγωγής φυλής Σκοπέλου ...

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πως μπορεί κάποιος να προμηθευτεί ερίφια και ενήλικα αρσενικά αναπαραγωγής φυλής Σκοπέλου
O Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός εκτροφέων αιγών φυλής Σκοπέλου προμηθεύει ερίφια και ενήλικα αρσενικά σε όλη την Ελλάδα, είναι έτσι οργανωμένος, ώστε κάθε στιγμή να γνωρίζει ποιος από τους συνεταίρους έχει προς διάθεση ζώα για αναπαραγωγή με γνωστή γενεαλογία.
 Όσοι ενδιαφέρονται να προμηθευτούν ζώα για αναπαραγωγή, μπορούν να επισκεφτούν με αρμόδιο όργανο του συνεταιρισμού τις εκτροφές και να κάνουν την επιλογή τους ή εάν αυτό είναι αδύνατο, μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα του συνεταιρισμού.
 Η καλύτερη εποχή για την προμήθεια των εριφίων που προορίζονται για αναπαραγωγή, είναι από Ιανουάριο έως Μάιο, ενώ όσον αφορά τα ενήλικα αρσενικά είναι διαθέσιμα όλο το διάστημα του χρόνου.
 Η μεταφορά από τα νησιά έως και το Βόλο γίνετε με έξοδα και ευθύνη του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού. Τα ζώα συνοδεύονται με πιστοποιητικό κτηνιάτρου, ενώ το πιστοποιητικό καταγωγής (pedigree) φθάνει στα χέρια των αιγοτρόφων λίγες μέρες μετά την αγορά.          Αίγες φυλής Μούρθια
Η φυλή των αιγών Μουρθιάνο – Γραναδίνα (Murciano – Granadina), είναι αυτόχθονα φυλή και οφείλει την ονομασία της στην περιοχή Μούρθια και Γρανάδα της Ισπανίας, όπου και γίνεται η αναπαραγωγή της.   Είναι μία φυλή με καθαρά χαρακτηριστικά (χρώμα Μαύρο ή καφέ) και μεσαίο μέγεθος.  Τα αρσενικά φθάνουν τα 70 κιλά ενώ τα θυλικά τα 50 με 55 κιλά.Η φυλή αυτή είχε πάντα εξέχουσα θέση στις φυλές των αιγών ολόκληρου του κόσμου.  Χρησίμευσε ως βάση για την βελτίωση των αυτοχθόνων φυλών πολλών χωρών, όπως της Αργεντινής από το 1910, της Βραζιλίας, Πορτογαλίας και πολλών άλλων χωρών, ενώ σήμερα εξαγωγές γίνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η παραγωγή

Το κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης φυλής είναι η υψηλή περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά – 5,8 και σε προτεϊνες – 3,8, ενώ ο μέσος όρος γαλακτοπαραγωγής τους κυμαίνεται στα 610 λίτρα με το 25% των αιγών να ξεπερνά τα 750 λίτρα.  Η μεγαλύτερη δε καταγραφόμενη παραγωγή ξεπερνά τα 1250 λίτρα.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Μεγάλος μαστός με ομοιόμορφες θηλές, άρτια διαχωρισμένες και τέλεια τοποθετημένες, ώστε οι αίγες Murciano Granadina να είναι οι ιδανικές για μηχανική άμελξη και υψηλή γαλακτοπαραγωγή.                                                                    Boer

Το Boer είναι μια βελτιωμένη εγχώρια φυλή με κάποια έγχυση ευρωπαικών, Angora και ινδικής αναπραγωγωγής πολλά χρόνια πριν. Αρκετοί ερευνητές συμφωνούν ότι οι αυτόχθονοι πληθυσμοί ήταν πιθανόν από το Namaqua Hottentonts και από τις νότια μεταναστευτικές φυλές Bantu. 
Το όνομα προέρχεται από τη γερμανική λέξη''boer'' που σημαίνει αγρότης και πιθανόν χρησιμοποιούνταν για να ξεχωρίσει τις αυτόχθονες κατσίκες από την Angora, οι οποίες εισήχθησαν στη νότια Αφρική κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Η σημερινή  κατσίκα Boer εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1900, όταν κτηνοτρόφοι στην επαρχία Easter Cape ξεκίνησαν επιλογή για μια κατσίκα κρέατος.
Το μητρώο της Νότιας Αφρικής ιδρύθηκε το 1959. Από το 1970 η κατσίκα Boer έχει ενσωματωθεί στο  National Mutton Sheep και Goat Performance Testing Scheme, καθιστώντας την την πρώτη φυλή κατσίκας που συμμετείχε σε δοκιμή απόδοσης της παραγωγής κρέατος.
Η αρσενική κατσίκα ονομάζεται ''buck'' και η θηλυκιά ''doe''. Η κατσίκα Boer είναι κυρίως  κατσίκα κρέατος με αρκετές προσαρμογές στην περιοχή στην οποία αναπτύχθηκε
 Είναι μια φυλή με κέρατα με κρεμαστά αυτιά και έχει ποικίλα μοτίβα χρωμάτων. Η κατσίκα Boer χρησιμοποιείται πολύ αποτελεσματικά στη νότια Αφρική σε συνδυασμό με βοοειδή λόγω της ικανότητας βοσκής. 

Τα ποσοστά απογαλακτισμού  είναι πάνω από 160% και η θηλυκιά κατσίκα Boer doe είναι ένα ζώο χαμηλής συντήρησης που έχει επαρκές γάλα για να εκτρέψει ένα παιδί που ωριμάζει νωρίς. Η ώιμη αρσενική κατσίκα Boer ζυγίζει περίπου 110-135 kg και τα θηλυκά από 90 ως 100 kg.
Τα αρχεία απόδοσης αυτής της φυλής δείχνουν εξαιρετικά ζώα, ικανά να παράγουν κατά μέσο όρο ημερήσια κέρδη 200 g / ημέρα. 
Πιο πρότυπη απόδοση θα ήταν 150-170 g / ημέρα. Ο ρυθμός ωοθυλακιορρηξίας για τις κατσίκες Boer κυμαίνεται από 1 ως 4 αυγά / doe με μέσο όρο 1,7. Ένα ποσοστό κατσικιών 200% είναι συνηθισμένο για τη φυλή. Η εφηβεία έρχεται νωρίς, συνήθως περίπου 6 μηνών για τα αρσενικά και 10-12 μηνών για  τα θηλυκά. Η κατσίκα Boer έχει εξαιρετική περίοδο αναπαραγωγής κάνονατς 3 κατσίκια κάθε δύο χρόνια.


Η φυλή των Αγγλο-νουμπια

 


Το ιδανικό Αγγλο-νουμπια είναι ένα καλά ισορροπημένο ζώο.  
 Έχει ένα ψηλό περήφανο κεφάλι ,με μακριά αιωρούμενα αυτιά και το ρινικό οστό έχει ένα σαφώς κυρτό σχήμα. 
 Τα θηλυκά έχουν κοντό γυαλιστερό τρίχωμα ενώ τα αρσενικά έχουν μακρύτερο και σκληρότερο τρίχωμα από τα θηλυκά.
Ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά τους είναι η ποικιλία στο χρώμα.  Όλα τα χρώματα υπάρχουν:καστανό,μαύρο,άσπρο ή μπεζ. 
Έχουν βρεθεί πολλοί συνδυασμοί χρωμάτων που δίνουν ελκυστικά νερά ,στίγματα και ζώα με όψη χελώνας.  
 Είναι μία  από τις βαρύτερες και ψηλότερες φυλές κατσικιών με τα αρσενικά να ζυγίζουν 140 κιλά και τα θηλυκά 110 κιλά.Απόδοση της φυλής

Σε σύγκριση με τις άλλες φυλές,το γάλα των Αγγλο-νουμπια έχει υψηλή απόδοση σε λιπαρά και πρωτεΐνες,που κυμαίνονται στο 4,8% για τα λιπαρά και 3,8% για τις πρωτεΐνες. 
Επίσημα για τα Αγγλο-νουμπια κατσίκια τα οποία μπορούν να βόσκουν και έξω,μπορούν να αποδώσουν 4-5 κιλά την ημέρα και 1.040-1.250 κιλά σε μια γαλακτική περίοδο. 
 Για την υποστήριξη της υψηλής ποιότητας και για να ενθαρρυνθεί η καλή απόδοση σε γάλα,είναι σημαντικό να τρέφονται με καλής ποιότητας τροφή και επαρκούς ποσότητας.
Τα Αγγλο-νουμπια κατσίκια είναι επίσης κατάλληλα για παραγωγή κρέατος και τα μικρά τους αυξάνονται γρήγορα.

 
Ικανότητα προσαρμογής

Τα Αγγλο-νουμπια κατσίκια είναι φιλικά ζώα.
Η φυλή έχει μεγάλη δυνατότητα προσαρμογής σε θερμά κλίματα,η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για την δημιουργία εκτροφών σε παγκόσμια κλίμακα. 
                             
Στο εξωτερικό, η Αγγλο-νουμπια κατσίκα έχει περάσει με επιτυχία τις αυτόχθονες κατσίκες είτε στην παραγωγή γάλακτος είτε κρέατος είτε και στα δυό. Τα στοιχεία πάρθηκαν απο την επίσημη Αγγλική ιστοσελίδα των Αγγλο-νούμπια

ΑΙΓΕΣ ΦΥΛΗ SAANEN (ελβετικής καταγωγής )


Πρόκειται για την φυλή που προωθήθηκε από τους διάφορους οργανισμούς σε χώρες υπανάπτυκτες για την διατροφή πάμφτωχων οικογενειών και πεινασμένων πληθυσμών
Και τούτο διότι είναι η πιο γαλακτοπαραγωγική φυλή του κόσμου
με μέση απόδοση που φτάνει στα 1000 κιλά ανά γαλατική περίοδο (300 ημερών) και με πολύ μικρές δαπάνες διατροφής 
Η περιεκτικότητα του γάλακτος σε λίπος κυμαίνεται μεταξύ 3 και 3,5% ενώ οι πρωτεΐνες περιστρλεφονται γύρω από το 3%..
Η μονοδυμία είναι σχεδόν άγνωστη σε αυτά τα ζώα,
αφού η πολυδυμία ξεπερνά το 200% - με δίδυμα κατά κανόνα-
και σε πολλές περιπτώσεις με τρίδυμα και τα τετράδυμα..
Στη χώρα μας η μεν πολυδυμία είναι ταυτόσημη με αυτή
των καλύτερων ζώων του εξωτερικού η δε γαλακτοπαραγωγή των εντατικά εκτρεφόμενων ζώων κυμαίνεται από 600 έως 800 κιλά.
Ελάχιστες βεβαίως εξαιρέσεις που ξεπερνούν τα 1000 κιλά
λόγω ορθής ζωοτεχνικής διαχείρισης και εντατικής επιλογής απλώς επιβαιώνουν τον κανόνα της εγχώριας παραγωγικότητας.


    Πρόκειται επίσης για φυλή που ”αιματοδότησε»
και αναβάθμισε εκατομμύρια ιθαγενή ζώα στις χώρες υποδοχής
διότι με διάφορα σχήματα διασταυρώσεων έδωσε άριστα αποτελέσματα.
Στη χώρα μας τα πρώτα ζώα έκαναν τα πρώτα βήματα τους κατά την δεκαετία του 1950και τα μόνα προβλήματα προσαρμογής που αντιμετώπισε
οφείλονταν στην πλημμελή και ανισόρροπη διατροφή η οποία ικανοποιούσε τις αυξημένες θρεπτικές απαιτήσεις τόσο παραγωγικών ζώων.
Με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση έβαινε προς το καλύτερο
χωρίς βεβαίως να επιτυγχάνεται το μάξιμουμ της απόδοσης των ζώων του εξωτερικού και τούτο διότι δεν έχουν εισαχθεί ποτέ ζώα τόσο μεγάλων αποδόσεων–ζώα με πραγματικά παραγωγικά pedigree – διότι η εμπορική αξία τους είναι πολύ μεγάλη, γεγονός που εξαναγκάζει τους έλληνες παραγωγούς να αρκούνται με ζώα μέσης παραγωγικότητας και κάτω.
Πηγή: http://zwotexnia.blogspot.gr/2013/06/saanen.html 

Αίγα όμπα (goat oberhasli)Προέλευση: Είναι ιθαγενής φυλή στις Ελβετικές και Γαλλικές Άλπεις.                  Το όνομα της φυλής είναι Oberhasli και σε συντομία Oba. Η Όμπα λοιπόν στην Ελλάδα λανθασμένα αναγνωρίζεται ως Αλπίνα, ενώ διεθνώς η Αλπίν (Alpine) αναγνωρίζεται ως διαφορετική φυλή. Βιολογία: Το αρσενικό φτάνει τα 70 κιλά κατά ΜΟ, ενώ η θηλυκή τα 55. Η μέση ετήσια γαλακτοπαραγωγή είναι 740 κιλά, με 3,5% λιποπεριεκτικότητα. Η Oba, μαζί με την Alpine και την Saanen, είναι οι καλύτερες φυλές παγκοσμίως γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης. Αυτό προέκυψε γιατί εδώ και μισό περίπου αιώνα στα καντόνια της Ελβετίας γίνεται διαγωνισμός γαλακτοπαραγωγής όπου τα καλύτερα ζώα αφού βραβεύονται αγοράζονται αδρά από τους κτηνοτρόφους και χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη της φυλής.

Βελτιωμένες αίγες στη Ελληνική επικράτεια

βελτιωμένη zaanen

Για να βελτιώσουν τα κοπάδια τους οι αιγοτρόφοι στην Ελλάδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα βάζουν καθαρόαιμους τράγους  ξένων φυλών (zaanen,damasku,agglonoybia…)  έτσι ώστε να βελτιώσουν τα ντόπια για καλύτερες αποδώσεις σε γάλα και κρέας ….αυτές λοιπών οι διασταυρώσεις ονομάζονται βελτιωμένες
 
βελτιομένη με αγγλονούμπια
βελτιομένη μαλτεζα με δαμασκου
βελτιομένη ζaanen-alpina

βελτιωμενη μαλτεζα με δαμασκου

   ΓΙΔΑ TOGGENBURGER


Η φυλή Τόγκενμπουργκ προέρχεται  από την κοιλάδα  Τόγκενμπουρκ της Ελβετίας  από την οποία πήρε και το όνομα . 
Περιλαμβάνει ζώα μικρομεσαίου μεγέθους με απόδοση σε γάλα που φτάνει τα 950 λίτρα για τα ζώα  με pedigree    και με λιποπεριεκτικότητα που κυμαίνεται μεταξύ 2,2-3,4% ενώ εχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις με 3,8% λιπαρά και 2.7% πρωτεΐνες. 
 
Alpine
                    Γαλλικές Αλπίνες

Ελβετικές Αλπίνες
Ροκ Αλπίνες
Αμερικάνικες Αλπίνες

                                             Βρετανικές Αλπίνες

Αυστραλιακές Αλπίνες,
Όλοι αυτοί οι τύποι,
έχουν ως τόπο προέλευσης τις Γαλλικές Άλπεις
και προέρχονται από τις γαλλικές Αλπίνες..
Οι γίδες Αλπίνες είναι ζώα μιας φυλής από τις πιο δημοφιλείς
και πιο φημισμένες για την υψηλή γαλακτοπαραγωγή..
Κατ αρχήν οι αγρότες χρησιμοποίησαν αυτή τη φυλή για να καλύψουν τις ανάγκες της κάθε οικογένειας σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα,με την πάροδο όμως του χρόνου χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή γάλακτος προς πώληση –βιομηχανοποίηση..
Οι συντριπτική πλειοψηφία των αιγών είναι χαριτωμένα ζώα μεσαίου- μεγάλου μεγέθους και είναι η μόνη φυλή της οποίας όλα ανεξαιρέτως τα ζώα έχουν ΟΡΘΙΑ αυτιά μικρομεσαίου μεγέθους . Οι χρωματισμοί ποικίλλουν :λευκοί,καφέ,μαύροι
και πολλές και διαφορετικές χρωματικές προσμείξεις.
Κατά την επιλογή αυτών το κύριο βάρος είχε επικεντρωθεί στην γαλακτοπαραγωγή, το μέγεθος, την ομοιομορφία και όχι στην σταθεροποίηση συγκεκριμένων χρωματισμών ..
Ενώ στα ζώα που κατά καιρούς εισήχθηκαν στη Βόρειο Αμερική η ένταση της επιλογής για περισσότερη ομοιομορφία,
μεγαλύτερο μέγεθος και περισσότερη γαλακτοπαραγωγή
ήταν και εξακολουθεί να είναι πιο μεγάλη και πιο επισταμένη.
Όλα τα Αlpine είναι ζώα ευπροσάρμοστα σε κάθε κλίμα γεγονός
που συνεπάγεται άριστη υγιεινή κατάσταση και αποδόσεις
να ανταποκρίνονται στο μέγιστο του κληρονομικού τους δυναμικού
που φθάνει στα 600-700 κιλά σε περίοδο 200 ημερών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες