Τρίτη 26 Μαΐου 2015

διατροφή των αιγοπροβάτων

ΔΙΑΤΡΟΦΗ




                                  Βοσκη !
Η διατροφή των αιγοπροβάτων στη χώρα μας βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην βοσκή.
 Οι βοσκότοποι  παρέχουν θρεπτικές ουσίες μόνο κατά τη διάρκεια της Άνοιξης (Μάρτιο-Μάιο) και λιγότερο στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων θερινών μηνών (Ιούλιο-Αύγουστο) και κατά το μεγαλύτερο διάστημα του φθινοπώρου η βοσκήσιμη ύλη είναι πολύ περιορισμένη (λόγω κλιματικών συνθηκών).
Η διατροφή των αιγοπροβάτων στη βοσκή βασίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην ποώδη βλάστηση (άνοιξη) και κατά ένα μικρότερο μέρος στα αποξηραμένα χόρτα τα υπολείμματα, καθώς και στα φύλλα και τους θάμνους

Στην οικιακή αιγοτροφία η βοσκή φαίνεται σαν ένας ευκόλως τρόπος μείωσης των εξόδων ,αλλά θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις: μεγάλη έκταση, και περιφραγμένη .
Υπάρχει βεβαία η βοσκή η όποια γίνεται σε ελεύθερο πεδίο αυτό όμως προαπαιτεί την παρουσία μας
Αν λοιπόν έχουμε την έκταση και επειδή η αίγα είναι πολύ επιλεκτική στην τροφή της καλό είναι να μη την αφήσουμε ανεξέλικτη μέσα αλλά να προβούμε σε μια δίχειρη  βοσκής.
Η διαχείριση της βοσκής περιλαμβάνει την παροχή της καλύτερης βοσκής κάθε εποχή με ρυθμούς συμβατούς με την ανανέωση της βλάστησης και την διατήρηση των χλωρών τροφών.
Ο παράγοντας των εποχών είναι σημαντικός γιατί τα διάφορα φυτά ευδοκιμούν υπο διαφορετικές συνθήκες .Η ανανέωση και η διατήρηση είναι  ουσιώδες επειδή αν οι αίγες βοσκήσουν ανεξέλικτα θα φανέ ότι τους αρέσει μέχρι να το εξαφανίσουν οπότε στο τέλος θα μηνούν τα φυτά που δεν τους αρέσουν .
Εναλλασσόμενη βοσκή !!
Με την εναλλασσόμενη βοσκή ο χώρος χωρίζεται σε τμήματα  .
Το ποσά τμήματα είναι σχετικό της έκτασης και των αριθμό  των ζωών που βόσκουν.
Κατασκευάζουμε μετακινουμένους φρυχτές και μ αυτούς οριοθετούμε την περιοχή που θέλουμε  οι αίγες να βοσκήσουν. 
Αφήνουμε λοιπόν τις Αιγές ελεύθερες μέσα ,οι οποίες στην αρχή θα φανέ αυτά που του αρέσουν και στην συνέχεια  θα αναγκαστούν να φανέ και τα υπόλοιπα λόγο έληψης .
Έπειτα από μερικές ημέρες  ανάλογα την από την κατανάλωση των φυτών μετακινούμε τους φράχτες και οροθετούμε ένα άλλο κομμάτι δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο ειδή προηγούμενο να ανατηχθεί ξανά ,να αυξήσει την αντοχή της γης σε βοσκή και όταν θα έρθει πάλι η σειρά του για βοσκή να είναι έτοιμο .και ποιο αποδοτικό .
Αυτό το όποιο θα πρέπει να έχουμε μεριμνήσει είναι σε κάθε περιφραγμένο χώρο που οι Αιγές μας βόσκουν να υπάρχει ένας κουβάς στερεωμένος  με νερό .








ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΙΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

Η διατροφή των αιγών στη χώρα μας βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην βοσκή. Οι βοσκότοποι της χώρας μας παρέχουν θρεπτικές ουσίες μόνο κατά τη διάρκεια της Άνοιξης (Μάρτιο-Μάιο) και λιγότερο στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων θερινών μηνών (Ιούλιο-Αύγουστο) και κατά το μεγαλύτερο διάστημα του φθινοπώρου η βοσκήσιμη ύλη είναι πολύ περιορισμένη (λόγω κλιματικών συνθηκών).
Η διατροφή των αιγοπροβάτων στη βοσκή βασίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην ποώδη βλάστηση (άνοιξη) και κατά ένα μικρότερο μέρος στα αποξηραμένα χόρτα τα υπολείμματα, καθώς και στα φύλλα και τους θάμνους.
 Οι κρίσιμες αναπαραγωγικές και παραγωγικές φάσεις των αιγοπροβάτων δεν συμπίπτουν με την εποχή της μέγιστης παραγωγής της βοσκήσιμης ύλης. Οι κρίσιμες περίοδοι αναπαραγωγικού και παραγωγικού κύκλου των αιγοπροβάτων που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή ως προς τη διατροφή είναι:
1.Η περίοδος των οχειών
2.Η περίοδος της κυοφορίας και ιδιαίτερα ο τελευταίος μήνας
3.Η εναρκτήρια φάση της γαλακτοπαραγωγής.
4. Διατροφή απογαλακτισμού 

1. Διατροφή κατά την περίοδο των οχειών
Η περίοδος των οχειών, στις περισσότερες περιπτώσεις συμπίπτει χρονικά με την πιο θερμή εποχή του έτους (καλοκαίρι). Η διατροφή κατά την περίοδο αυτή βασίζεται αποκλειστικά στην βοσκή με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες των ζώων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ζώα να φτάνουν στην οχεία σε κακή θρεπτική οπότε παρατηρούνται μειωμένα ποσοστά συλλήψεων.
Για να επιτευχθεί υψηλό ποσοστό συλλήψεων καθώς, και μεγάλη συγκέντρωση τοκετών σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι επιτακτική η ανάγκη χορήγησης συμπληρωματικής διατροφής για την θρεπτική τόνωση των ζώων για χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων, δηλαδή τρεις εβδομάδες πριν και δυο εβδομάδες μετά την εισαγωγή των αρσενικών στο κοπάδι. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να χορηγούνται και κάποιες βιταμίνες (growvite) 10 ml στα θηλυκά και 20 ml στα αρσενικά στα ζώα γιατί παίζουν σημαντικό ρόλο στην σύλληψη αλλά και στην εγκατάσταση του εμβρύου στη μήτρα. Καθώς και πλάκες λείξεως (biotin+plus) την οποία η αίγα γλύφει ανάλογα με τις ανάγκες της.



ΜΕΙΓΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΙΓΩΝ (για την εποχή μάρκαλου το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε ). 
Χορηγείται στις γίδες-προβατίνες καθώς και στα αρσενικά (κριάρια - τράγοι) κατά την εποχή των επιβάσεων (μάρκαλου). Δηλ όσο καιρό τις έχουμε με τα αρσενικά και ένα μήνα πριν τις βάλουμε 
Χορηγείται για την διατροφή των αιγοπροβάτων παράλληλα με την βόσκηση (250 γραμμ. κάθε πρωί και βράδυ)
1\2 κιλό καλαμπόκι τριμμένο
1\2 κιλό πίτουρο,
1\2 κιλό κριθάρι
1\2 κιλό σιτάρι
1\2 κιλό βρώμη
2 κουταλιά αλάτι ψιλό
2 κουταλιά μαρμαρόσκονη
Ισορροπιστής

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή στις ελληνικές συνθήκες εκτροφής η περίοδος του μαρκάλου συμπίπτει με τη βόσκηση βοσκότοπων, θα πρέπει να αποφεύγονται περιοχές όπου υπάρχει πολύ αγριοτρύφυλλο επειδή περιέχει οιστρογόνα και μειώνει τα ποσοστά γεννήσεων

2. Διατροφή κατά την περίοδο της κυοφορίας
Η διατροφή των αιγοπροβάτων κατά την περίοδο αυτή χωρίζεται σε τρείς φάσεις:
Η 1η φάση συμπίπτει με την αρχή της εγκυμοσύνης ( πρώτες 3-4 εβδομάδες), όπου η επιβίωση του εμβρύου συνδέεται με την θρεπτική κατάσταση του ζώου. Η ικανοποίηση των θρεπτικών αναγκών και ιδιαίτερα αυτή σε βιταμίνες τις οποίες καλύπτει το πολυβιταμινούχο είναι πολύ σημαντική γιατί περιορίζει την εμβρυϊκή θνησιμότητα. 
Πλάκα λείξεως εμπλουτισμένη με ασβέστιο.(calciblock) την οποία η αίγα γλύφει ανάλογα με τις ανάγκες της.

Κατά την 2η φάση, που συμπίπτει χρονικά από την 5η – 17η εβδομάδα, εάν τα ζώα βρίσκονται σε καλή θρεπτική κατάσταση η ανάπτυξη του εμβρύου δεν επηρεάζεται από την διατροφή ακόμα και εάν αυτή είναι ελλειμματική.
Και η 3η φάση η πιο κρίσιμη περίοδος από πλευράς διατροφής για τα αιγοπρόβατα είναι το τελευταίο στάδιο της κυοφορίας . Στη διάρκεια των τελευταίων 20 -30 ημερών πριν τη γέννα, η μήτρα με τα έμβρυα μεγαλώνουν πάρα πολύ μέσα στη κοιλιά του ζώου, ιδιαίτερα αν υπάρχει πολυδυμία . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο χώρος του στομάχου να περιορίζεται σημαντικά και να μικραίνει. Όμως οι ανάγκες του ζώου την ίδια περίοδο, τόσο για να θρέψει τα αρνιά στη μήτρα όσο και για να διαμορφώσει το μαστό του, αυξάνονται πάρα πολύ. Το μικρό στομάχι πρέπει να πάρει πλουσιότερες τροφές ¨πολυτελείας ¨σε μικρές ποσότητες.
Είναι καθοριστικό για τη ποιότητα του πρωτογάλακτος και την επιβίωση των νεογέννητων αμνοεριφίων, η μάννα να τρώει σωστά και ισορροπημένα ιδιαίτερα μέσα στον χειμώνα. Είναι η περίοδος όπου μπαίνουν τα θεμέλια της γαλακτοπαραγωγής που ακολουθεί 
Το τάισμα ανά ημέρα που ταιριάζει καλύτερα στη περίοδο αυτή είναι :
1. 1- 1,5 κιλό σανός τριφυλλιού ή βρώμης, πλούσιος σε φύλλα και ψιλοκάλαμος (άριστη ποιότητα) μοιρασμένο σε δύο δώσεις ανάλογα με το βάρος της αίγας και την αναμενόμενη πολυδιμία.
2. 700 έως 1500 γραμ. συμπυκνωμένης τροφής μίγμα πρωί – βράδυ μοιρασμένο σε δύο δώσεις πχ: (καλαμπόκι 50%-βρώμη 20%-κριθάρι 20%-σόγια 5%+2%φωσφορικό διασβέστιο +2% σόδα+1% αλάτι,άριστη ποιότητα). Το μίγμα γαλακτοπαραγωγής πρέπει να είναι οπωσδήποτε εμπλουτισμένο με βιταμίνες και μέταλλα. Φτιάχνεται από ποικιλία ζωοτροφών Δεν πρέπει να της λείψει ούτε ένα γεύμα αυτή την περίοδο αφού παραμονεύει ο κίνδυνος της τοξιναιμίας εγκυμοσύνης.
3.Χορήγηση Βιταμινών (growvite) 10 ml
4.Χορήγηση Σελήνιο 5 ml 
Η όρεξη της μειώνεται λίγο πριν και λίγο μετά τη γέννα

ΜΕΙΓΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  ΑΙΓΩΝ 
(για την εποχή της κυοφορίας το όποιο μπορούμε να φτιάξουμε )
• Χορηγείται στις γίδες-προβατίνες στην περίοδο εγκυμοσύνης
• Χορηγείται για την διατροφή των αιγοπροβάτων παράλληλα με την βόσκηση (250 γραμμ. κάθε πρωί και βράδυ)
• 1\2 κιλό καλαμπόκι τριμμένο
• 1\2 κιλό πίτουρο,
• 1\2 κιλό κριθάρι
• 1\2 κιλό σιτάρι
• 1\2 κιλό βρώμη
• 2 κουταλιά αλάτι ψιλό
• 2 κουταλιά μαρμαρόσκονη
Ισορροπιστής

3. Διατροφή κατά την περίοδο της γαλακτοπαραγωγής
Κατά την περίοδο αυτή, εκτός των αναγκών συντήρησης, τα ζώα έχουν επιπρόσθετες ανάγκες κυρίως σε ενέργεια και πρωτεΐνη για την παραγωγή γάλακτος. Στα πρόβατα και στις αίγες το μέγιστο ύψος γαλακτοπαραγωγής παρατηρείται κατά την 3η εβδομάδα μετά των τοκετό για ένα χρονικό διάστημα, και σταδιακά αρχίζει να μειώνεται μέχρι την περίοδο των οχειών, όπου πρακτικά το άρμεγμα διακόπτεται. Όταν η χορηγούμενη ποσότητα τροφής δεν είναι επαρκής κατά την περίοδο της γαλακτοπαραγωγής, τότε τα ζώα καταναλίσκουν σωματικά ενεργειακά αποθέματα με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Η απώλεια του σωματικού βάρους κατά την περίοδο αυτή είναι μια φυσιολογική λειτουργία χωρίς δυσμενείς επιδράσεις στη υγεία των ζώων. Κατά την περίοδο αυτή η συνήθης πρακτική που ακολουθείτε είναι η χορήγηση προστατευμένου λίπους μέσω των μιγμάτων που προορίζονται προς κατανάλωση για να αυξηθεί η ποσότητα του γάλακτος και για την αύξηση των λιπαρών του γάλακτος. Δυόμιση με τρείς μήνες μετά έναρξη αρμέγματος, για αύξηση γαλακτοπαραγωγής.10ml GrowVite ανά ζώο (δεν πέφτει το γάλα,ανεβαίνει η γαλακτοπαραγωγή).
Οι νιφάδες δημητριακών είναι μια ειδική μορφή (μορφή φυλλιδίων πάχους), που παράγονται μετά από ειδική επεξεργασία. Τα κυρίως στάδια της επεξεργασίας αυτής των καρπών είναι ο βρασμός (με την επίδραση ατμού) και η συμπίεση (σύνθλιψη) ώστε να πάρουν μορφή νιφάδων. Εκείνο όμως που έχει σημασία δεν είναι η μορφή που παίρνουν οι καρποί των δημητριακών, αλλά οι ΝΕΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, τα καινούρια χαρακτηριστικά που αποκτούν μετά την επίδραση της όλης επεξεργασίας.
Έτσι οι σπόροι των δημητριακών αποκτούν:
• Ευχάριστη γεύση
• Αφομοιωσιμότητα αμύλου πολύ μεγαλύτερη
• Πεπτικότητα αμύλου ως 100%
• Αύξηση πορώδους και επιφάνειας όγκου
Η διατροφή με τις εύπεπτες νιφαδοποιημένες τροφές έχει τα πιο κάτω αποτελέσματα (πλεονεκτήματα):
• Τελειότερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος
• Καλύτερη χρησιμοποίηση (από το πεπτικό σύστημα - ευκολότερη πέψη λόγω μη καταπονήσεως του) αχύρων και σανών
• Μικρότερη κατανάλωση δημητριακών και γενικά τροφής (γρήγορος χορτασμός)
• Σταθερή γαλακτοπαραγωγή ακόμη και μετά από 5-6 μήνες γαλακτοφορίας
• Κανονική και σταθερή θερμοκρασία σώματος
Καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος (υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος παραγωγή τυριών ποιότητας
Έτσι τα σιτηρέσια των γαλακτοπαραγωγής μηρυκαστικών ζώων καταρτίζονται με κάποιες προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζεται η εκδήλωση μηρυκασμού και συμβιωτικών φαινομένων των προ-στομάχων. 

Γι' αυτό είναι απολύτως απαραίτητη η συμμετοχή των Χονδροειδών Τροφών στο σιτηρέσιο, έτσι ώστε η ξηρά ουσία τους που περιέχεται στο σιτηρέσιο να είναι μεγαλύτερη ή ίση του 1% του σωματικού βάρους του ζώου. Δηλαδή προβατίνα σωματικού βάρους 50kg θα πρέπει να καταναλώνει απαραιτήτως 500gr ημερησίως ξηράς ουσίας που να προέρχεται από χονδροειδείς ζωοτροφές. 

Επίσης το σιτηρέσιο για να θεωρείται ισόρροπο για την διατροφή των μηρυκαστικών θα πρέπει να περιέχει 18-22% ινώδεις ουσίες από χονδροειδείς ζωοτροφές στην ολική ξηρά ουσία του σιτηρεσίου. 

Τα σιτηρέσια πρέπει να περιέχουν όχι μόνο χλωρή νομή (χόρτα, μηδική, τριφύλλι) αλλά και κάποια ποιότητα αχύρου για την ρύθμιση των Ινωδών ουσιών και της Ξηράς Ουσίας του σιτηρεσίου, καθώς και για την πρόσδοση υφής στο σιτηρέσιο. 

 
ΜΕΙΓΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 
(το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε )
Χορηγείται για την διατροφή των αιγοπροβάτων παράλληλα με την βόσκηση (250 γραμμ. κάθε πρωί και βράδυ)
1\2 κιλό καλαμπόκι τριμενο
1\2 κιλό πίτουρο,
1\2 κιλό κριθάρι
1 κουταλιά αλάτι ψιλό
1 κουταλιά μαρμαρόσκονη
Ισορροπιστής

<<Συνήθως το πιο συχνό και μοιρασμένο τάισμα σε όλα τα μηρυκαστικά βοηθάει σε πόλους τομείς 
Βοηθάει στην καλύτερη πέψη και εξασφαλίζει ότι όλα τα ζώα ιεραρχικά τρώνε την απαραίτητη ποσότητα ..
Η μεγάλη κοιλια δεν κάνει υπερπαραγωγή αεριογόνων αερίων λόγω της μεγάλης πτώσης τροφής σε αυτήν και η πέψη γίνεται σταδιακά άρα δεν κινδυνεύει και από τυμπανισμό το ζώο ..
Επίσης πολλοί λένε ότι το πιο συχνό τάισμα ευνοεί την μεγαλύτερη παράγωγη γάλακτος με ένα επιπλέον άρμεγμα και είναι βοηθητικό στην γρήγορη και πιο ολοκληρωμένη σωματική ανάπτυξη των νεαρών κρεοπαραγωγων ζώων.>>
4.ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ 
 
(από την γεννά μέχρι τον απογαλακτισμό τους )
Λήψη πρωτογάλακτος
Το πρωτόγαλο εκτός από το ότι θωρακίζει αμυντικά τον οργανισμό, εκτός του ότι είναι η ενεργειακή πηγή για την επιβίωσή του, διαδραματίζει μετά αντισώματα που περιέχει και ελαφρά καθοριστικό ρόλο και βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων στον εντερικό σωλήνα.
Τα αμνοερίφια αμέσως μετά την γέννα θα πρέπει όσο γίνεται πιο γρήγορα και μέσα σε 12 ως 24 ώρες να πάρουν πρωτόγαλα. Από εκεί και πέρα μειώνεται η ικανότητα απορρόφησης ανοσοσφαιρινών και αντισωμάτων από τον εντερικό σωλήνα. Είναι κατά συνέπεια σημαντικό το νεογέννητο αμέσως μετά τον τοκετό να θηλάσει ποσότητα πρωτογάλακτος έτσι ώστε να εξασφαλίσει ανοσία απέναντι σε μικρόβια και να εφοδιασθεί με ενέργεια για την επιβίωσή του ιδιαίτερα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η μεταφορά των αντισωμάτων γίνεται μέσο πρωτογάλατος για αυτό το λόγω γίνεται και ο εμβολιασμός στις μάνες 30 ημέρες πριν την γέννα 
Η ιδανική ποσότητα για την επίτευξη της μέγιστης προστασίας των νεογέννητων είναι τα 40 – 50 ml/kg Ζ.Β. και μέχρι 500 ml το μέγιστο για κάθε αμνοερίφιο τις πρώτες ώρες της ζωής του. Καλό είναι αυτή η ποσότητα να χορηγείται σε πολλά γεύματα από την πρώτη στιγμή της ζωής του.

Χορήγηση την 1 Εβδομάδα :
Σελήνιο, 2 ml ενδομυϊκά (στο ψαχνό).
Βιταμίνες (πολυβιταμινούχο GrowVite), 2ml .

Αν χρειαστεί να δώσουμε γάλα χλιαρό (με χρήση πιπίλας) σε σκόνη ο παρακάτω πίνακας μπορεί να μας βοηθήσει :
Ηλικία Ποσότητα και Συχνότητα
Ο έως 1 εβδομάδας 300 ml 4 φορές την ημέρα
1 έως 2 εβδομάδες 400ml 4 φορές την ημέρα 
2 έως 8 εβδομάδες Άυξηση έως 850ml 3 φορές την ημέρα
9 έως 10 εβδομάδες Μείωση έως 850ml 2 φορές την ημέρα 
11 εβδομάδες 500mlδυο φορές την ημέρα 
12 εβδομάδες 500ml μια φορά την ημέρα 
13 εβδομάδες μετά Στερεά τροφή
 


ΜΕΙΓΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΧΥΝΣΕΩΣ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ Α΄ΗΛΙΚΙΑΣ. 
(από 2 μηνών το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε )
1\2 κιλό καλαμποκάλευρο
1\2 κιλό πίτουρο,
1\2 κιλό γάλα σε σκόνη για κατσικάκια-προβατάκια
1\2 κιλό κριθάρι σε σκόνη
1\2 κιλό σογιάλευρο 
1 κουταλιά αλάτι ψιλό
1 κουταλιά μαρμαρόσκονη
Ισορροπιστής






Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΟΝΤΡΟΕΙΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ

Οι χοντροειδείς τροφές αποτελούν την βάση της διατροφής όλων των μηρυκαστικών γενικά .
  Είναι ως εκ τούτου προφανές ότι η ποιότητα και η ποσότητα των κυτταρινών, ημικυτταρινών και λιγνίνης που περιέχει η κάθε παρτίδα των χοντροειδών ,
 ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ :
 • και την ποσότητα που μπορεί να φάει το κάθε ζώο
 • αλλά και την ποσότητα της γαλακτοπαραγωγής
  ( ραγδαία πτώση ή θεαματική αύξηση)

 Όσο καλύτερη η ποιότητα τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα, που τρώει το κάθε ζώο,:

  άρα περισσότερη ενέργεια και περισσότερες
  πρωτεΐνες διαθέσιμες για το κάθε ζώο.

 Καθοριστικός παράγοντας της ποιότητας είναι:
 • η πεπτικότητα της τροφής
 • όσο μεγαλύτερη η πεπτικότητα τόσο περισσότερα είναι τα θρεπτικά συστατικά που απορροφά ο οργανισμός
  με άμεση συνέπεια την αύξηση τόσο του παραγόμενου γάλακτος όσο και των λιπαρών του γάλακτος..

 • Όσο πιο καλή η ποιότητα των χοντροειδών τόσο λιγότερη η συμπληρωματική ενέργεια( καρποί) και οι πρωτεΐνες(σόγια, ηλιάλευρο, βαμβακόπιτα),  που πρέπει να χορηγηθούν.

 • ‘Όσο πιο κακής ποιότητας οι χοντροειδείς ,
  τόσο λιγότερη είναι η ποσότητα που καταναλώνεται
  και ακόμα χειρότερη είναι η πεπτικότητα τους.

 • Όσο πιο χαμηλής ποιότητας είναι οι χοντροειδείς
  τόσο πιο πολλές είναι οι απώλειες της τροφής
  διότι τα ζώα τσιμπολογούν χωρίς κέφι -
  διαλέγουν ένα πολύ μικρό μέρος,
  ενώ «πετάνε» στο δάπεδο το μεγάλο υπόλοιπο.

  Θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαιτέρως ότι:
 • όταν οι χοντροειδείς είναι μέτριας ή κακής ποιότητας,
 (στις περισσότερες των ελληνικών εκτροφών αυτό είναι κανόνας
  αφού οι παρεχόμενοι σανοί μηδικής έχουν χρώμα και υφή άχυρου),
  ό, τι δηλαδή το χειρότερο ΤΟΤΕ,
 • η πτώση της γαλακτοπαραγωγής δεν συγκρατείται
  όσο κι αν αυξήσουμε την ποσότητα και την ποιότητα των καρπών.   Σε αυτή την περίπτωση η αύξηση των καρπών:
 προκαλεί χειρότερα αποτελέσματα διότι λόγω έλλειψης πεπτής κυτταρίνης οι καρποί διασπώνται τάχιστα και προκαλούν δυσπεπτική οξέωση και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 Η ποιότητα των χοντροειδών ,
  προσδιορίζεται από την ικανότητα των ζώων :
 • να ζυμώνουν ,
 • να πέπτουν
 • και να αξιοποιούν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά ,
  που περιέχονται σε αυτές.

  .Όσο πιο μεγάλη η περιεκτικότητα και
  η πεπτικότητα των θρεπτικών ουσιών
  τόσο πιο καλή είναι η ποιότητα των χοντροειδών.

 Χοντροειδείς πρώτης ποιότητας είναι:
 • οι «νεαρές» χοντροειδείς.
 • Όσο πιο νεαρές είναι τόσο λιγότερες ξυλώδεις ουσίες( κυτταρίνες, ημικυτταρίνες και λιγνίνη) περιέχουν.

  Όσο πιο πολύ ωριμάζουν οι χοντροειδείς
 τόσο η πεπτικότητα των πρωτεϊνών και της κυτταρίνης(NDF) μειώνεται   με αποτέλεσμα:  τα ζώα να προσλαμβάνουν λιγότερες θρεπτικές ουσίες .

  .Όσο μειώνεται η ποιότητα τόσο πιο βραδεία είναι η διέλευση των τροφών μέσω του πεπτικού συστήματος  με συνέπεια : να μη «ελευθερώνεται» χώρος για την πρόσληψη καινούργιας τροφής,
  η οποία θα συμπλήρωνε τις επιπρόσθετες ανάγκες.

Πηγη: http://www.petziros.gr/index.php/2012-03-14-12-31-57
Αριστη ποιοτητα αν ειχε λιγο ποιολεπτα στελεχη





 
Ποιοτητα κατω του μετρίου









ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
 •ΧΟΝΤΡΟΕΙΔΕΙΣ,
 •ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΕΣ

 Στις ΧΟΝΤΡΟΕΙΔΕΙΣ περιλαμβάνονται:
 α. Βοσκές
 β. Λειμώνες
 γ. Σανοί
 δ. Ενσιρώματα
 ε. Άχυρα
Στις ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΕΣ – ΚΑΡΠΟΥΣ περιλαμβάνονται :
α. Καλαμπόκι, κριθάρι. σιτάρι, βρίζα, βρώμη 
β. Σόγια, ηλιάλευρο, λούπινα, κτηνοτροφικά κουκιά , κτηνοτροφικό μπιζέλι
Οι χοντροειδείς τροφές αποτελούν την βάση της διατροφής ΟΛΩΝ 
ανεξαιρέτως των μηρυκαστικών διότι:

• εκτός από τα θρεπτικά συστατικά ( ενέργεια, πρωτεΐνη, μέταλλα ) 

• παρέχουν στα ζώα και τις απολύτως απαραίτητες για την λειτουργία 
της πέψης ΚΥΤΤΑΡΙΝΕΣ, 

• Χωρίς κυτταρίνες είναι αδύνατη η ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία 
της μικροβιακής χλωρίδας της μεγάλης κοιλίας(MK). 

• Χωρίς επαρκή μικροβιακή χλωρίδα είναι αδύνατη η πέψη όλων ανεξαιρέτως
 των τροφών.

 Όμως δεν μπορούμε να χορηγούμε κυτταρίνες στο σωρό για να λύνουμε 
το πρόβλημα διότι:

• όσο αυξάνεται η μη πέψιμη ιδίως κυτταρίνη 

• τόσο πιο πολύ μειώνεται η παραγωγή γάλακτος αφού λόγω της χαμηλής
 πεπτικότητας της 
δεν μπορεί να αποδώσει στον οργανισμό όλη την ενέργεια που περιέχει . 

• Όσο πιο λίγη η ενέργεια που αποδεσμεύεται τόσο μικρότερη η παραγωγή 
γάλακτος.
 Από την άλλη μεριά, υπερβολική χορήγηση καρπών για την αντιστάθμιση 
του προβλήματος:

• προκαλεί ραγδαία πτώση του PH

• με ακόμα χειρότερα αποτελέσματα (οξέωση, δυσπεψία ,ενδονυχίτιδες,
 μαστίτιδες ).

 Σε αυτό ακριβώς το σημείο καθοριστικό ρόλο παίζει η ποιότητα των
 χοντροειδών τροφών αφού

• υπάρχουν τροφές με κυτταρίνες υψηλής πεπτικότητας 

• και τροφές με κυτταρίνες που αποβάλλονται σχεδόν άπεπτες μέσω των
 κοπράνων. 

• Κυτταρίνες που πέπτονται σε μεγαλύτερο ποσοστό προσφέρουν περίσσια 
ενέργειας ενώ η άπεπτες ούτε ενέργεια προσφέρουν αλλά, και το χειρότερο, 
δεσμεύουν πολύτιμο αποθηκευτικό χώρο της ΜΚ και δεν επιτρέπουν την είσοδο
νέας και πιο εύπεπτης τροφής προκειμένου να αντισταθμιστεί το μειονέκτημα. 
 Θα μπορούσε βεβαίως ένα μέρος αυτής της κυτταρίνης να ζυμωθεί πιο πολύ 
• αν υπήρχαν περιθώρια περαιτέρω παραμονής τους στη ΜΚ κατά 
12-15 ώρε τουλάχιστο. 
• Περιθώρια όμως παραμονής δεν υπάρχουν διότι η ανάγκη για νέα 
και συνεχή τροφοδοσία αναγκάζει τον οργανισμό να αποβάλλει προ της 
ώρας τις δύσπεπτες τροφές(κυτταρίνες) για να έρθουν καινούργιες σε 
ακατάπαυτο ρυθμό και ροή.
 Είναι προφανές ότι η πεπτικότητα των χοντροειδών:
• εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα των κυτταρινών.  

 Η ποιότητα όμως των κυτταρινών:
• επηρεάζεται κυρίως από το είδος και την ποιότητα της κυρίας χοντροειδούς 
τροφής που χορηγείται σε κάθε κοπάδι , όπως :
 •σανός μηδικής,
 •ενσίρωμα μηδικής, 
 •ενσίρωμα καλαμποκιού, 
 •σανός λειμώνων, 
 •νωπά χόρτα βοσκής
 •νωπά χόρτα λειμώνων 

 Για τα αιγοπρόβατα που εκτρέφονται σε εντατική μορφή 
και δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε βοσκές το κύριο βάρος πέφτει :

• στην άριστη ποιότητα του σανού μηδικής( ξηρό τριφύλλι) 
• στην επίσης άριστη ποιότητα σανών λολιου, βίκου- βρώμης ,λειμώνων 
• κυρίως όμως στην ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ενσιρωμάτων :
καλαμποκιού,λόλιου,μηδική,βίκου- βρώμης,βίκου-βρώμης-μπιζελιού
,λούπινων κ.α 

 Για τα αιγοπρόβατα ελεύθερης βοσκής το κύριο βάρος πέφτει:
• στα χόρτα των λιβαδιών , 
• στα χόρτα των λειμώνων 
• στους διάφορους σανούς
• εν μέρει στα διάφορα ενσιρώματα. 

 Όσο πιο νεαρής ηλικίας είναι οι παραπάνω χοντροειδείς τόσο πιο εύπεπτα 
και πιο πολλά θρεπτικά περιέχουν ( τον κύριο λόγο έχει η ποιότητα).
διατροφη httpwww.petziros
 
 

ΠΛΑΚΕΣ ΛΕΙΞΕΩΣ
 
Οι πλάκες λείξεως  εκτόςαπό την παροχή  βιταμινών και ιχνοστοιχείων, 
 βελτιώνουν την όρεξη των ζωών καθώς και την παράγωγη σιέλου .
Κατά συνέπεια αυξάνεται η πρόσληψη τροφής και ρυθμίζεται το pΗ της μεγάλης κοιλίας  κάτι το οποίο μειώνει τον κίνδυνο οξέωσης.
Για κάθε 10 έως 15 γιδοπρόβατα ή σταβλισμένα βοοειδή πρέπει να τοποθετείται μία πλάκα, ώστε να αποφεύγεται το στρίμωγμα των ζώων. Οι πλάκες συνιστώνται ως μέρος του καθημερινού σιτηρεσίου των ζώων, αφού η ποσότητα που γλείφουν είναι αυτή που καλύπτει τις ανάγκες τους. Η διάθεση νερού μετά το γλείψιμο των πλακών, αυξάνει τα ευεργετικά τους αποτελέσματα και συντελεί στην μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγή.
Οι NaCl είναι κτηνοτροφικές πλάκες χλωριούχου νατρίου ειδικής σύνθεσης, με μεγάλη περιεκτικότητα σε Ασβέστιο σε σχέση με τις κοινές αλατόπετρες. Αποτελούν αναγκαίο συμπλήρωμα ιδιαίτερα κατά την ξηρά περίοδο των ζώων αλλά και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης , τόσο για τις μητέρες (αυξημένη ανάγκη σε ασβέστιο) όσο και για τα νεαρά ζώα (απαραίτητα για την καλή χώνεψη και τον σχηματισμό του σκελετού).
Το Ασβέστιο
Είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό των σκελετών των ζώων και την γαλακτοπαραγωγή και
  • Βοηθά στην διατήρηση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος και των 
  • μυών
Ο Φώσφορος
  • Ενισχύει τις κυτταρικές λειτουργίες και
  • Υποστηρίζει ένα υγιές νευρικό σύστημα
ΜΠΛΟΚ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΥ
 είναι κτηνοτροφικές πλάκες χλωριούχου νατρίου ειδικής σύνθεσης, με μεγάλη 
περιεκτικότητα σε Ψευδάργυρο και ενισχυμένες με πρόσθετα ιχνοστοιχεία. Συντελούν στην:
Πρόληψη των μυϊκών δυστροφιών και απώλεια του τριχώματος
  • Ενίσχυση των οπλών
  • Δημιουργία βιταμίνης Β12
  • Καλή υγεία
Ο Ψευδάργυρος Αυξάνει την γονιμότητα των ζώων 
Συντελεί στην πρόληψη της ποδοδερματίτιδας(ΚΟΚΙΝΙΛΕΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ )


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες