Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Ηφαίστειο των Μεθάνων

Μέθανα, το ηφαίστειο του Σαρωνικού

Η χερσόνησος των Μεθάνων ίσως είναι ο τελευταίος τόπος στο Σαρωνικό που παραμένει ανεξερεύνητος. Αν και άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ιαματικό τουρισμό προσφέρεται για πραγματική περιήγηση και μάλιστα σε απόσταση… αναπνοής από το λιμάνι του Πειραιά.
 Το ηφαίστειο των Μεθάνων ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του νότιου Αιγαίου, βρίσκεται στο δυτικό του άκρο και διαθέτει σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό, όχι όμως πλήρως ερευνημένο. Είχε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα μεταξύ της περιόδου 276 έως 239 π.Χ., από αναφορές των αρχαίων ιστορικών Στράβωνα, Παυσανία και Οβιδίου.

 Το Ηφαίστειο της Καμμένης Χώρας είναι ένα από τα νεώτερα στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου.Η έκρηξη του πρέπει να έγινε στα χρόνια της βασιλείας του Αντιγόνου του Γονατά (277-240 π.Χ.), σύμφωνα με τις αναφορές του Στράβωνα(Γεωγραφ.Α,c59,18),του Οβιδίου (Μεταμορφώσεις,ΧV,στ.296-306) ,καθώς και με όσα αναφέρει ο Παυσανίας στο έργο του Ελλάδος Περιήγησις,II,34). Ο Οβίδιος αναφέρει μάλιστα ότι όλη η περιοχή γύρω από τον οικισμό της Καμμένης ήταν μία εκτεταμένη και πλούσια σε καρπούς πεδιάδα,αλλά η σφοδρή έκρηξη του Ηφαιστείου σκέπασε μεγάλο τμήμα της με τεράστιους όγκους λάβας και τέφρας.















 Η έκρηξή που άλλαξε την γεωμορφολογία της χερσονήσου και αναφέρεται από τον Στράβωνα, τον Παυσανία αλλά και τον Οβίδιο τοποθετείται μεταξύ του 277-240 π.Χ. επί της εποχής του Αντίγονου Γονατά. Οι κρατήρες από όπου αναπήδησε η λάβα είναι συνολικά τριάντα έξι. Σήμερα το ηφαίστειο των Μεθάνων δεν κατατάσσεται στα ενεργά. Ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του νοτίου Αιγαίου στο οποίο ανήκουν και η Μήλος, η Νίσυρος, η Σαντορίνη.












Μια βιαστική ματιά στον χάρτη εύκολα μπορεί να σας ξεγελάσει. Τα Μέθανα μοιάζουν με νησί κι ως τέτοιο θεωρούνται από τον κοινό νου.Κι όμως, μια στενή λωρίδα γης, μόλις 300 μέτρων πλάτους, τα συνδέει με τη γη της Πελοποννήσου. Η εντυπωσιακή χερσόνησος της Τροιζηνίας, μπορεί να φημίζεται για τα ιαματικά λουτρά που προσελκύουν κυρίως ηλικιωμένους παραθεριστές, ωστόσο κρύβει αρκετές ομορφιές που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον σας. Χάρη στο ηφαίστειο και στα ιδιαίτερα τοπία που αυτό δημιουργεί, αλλά και στην σύντομη πρόσβαση με ταχύπλοα και φέρυ μπωτ από το λιμάνι του Πειραιά, τα Μέθανα προσφέρουν την δυνατότητα για μια εύκολη “απόδραση”, ειδικά στους Αθηναίους.
Αν πάλι προτιμάτε την οδήγηση και δεν σας φοβίζουν τα χιλιόμετρα, σας προτείνουμε να προσεγγίσετε την περιοχή διαμέσου της μεσόγειας διαδρομής (180 χιλιομετρα), η οποία θα σας μυήσει ευχάριστα στο ιδιαίτερο φυσικό τοπίο που έχει διαμορφώσει το μικροκλίμα του Σαρωνικού. Σε κάθε περίπτωση το ταξίδι είτε μέσω θαλάσσης, είτε οδικώς μέσω Ισθμού και Επιδαύρου, δεν θα διαρκέσει πάνω από 2 ώρες.
Αν και κατεξοχήν θαλασσινός τόπος η χερσόνησος των Μεθάνων, δεν θα πρέπει να συγκαταλέγεται αυστηρά στους θερινούς προορισμούς, καθώς το περιηγητικό ενδιαφέρον με τα πόδια ή με αυτοκίνητο στην ηφαιστειακή ενδοχώρα αποδεικνύεται αναπάντεχα εντυπωσιακό. Ιδανική εποχή για τέτοιου είδους εξορμήσεις είναι η άνοιξη -μέχρι τις αρχές του Ιούνη-, πριν πιάσουν οι μεγάλες ζέστες και μετά ο Σεπτέμβρη με τις πρώτες βροχές όταν πρασινίζει και πάλι ο τόπος. Το οδικό δίκτυο είναι βελτιωμένο και οι περισσότεροι δρόμοι, ακόμη και αυτοί που σκαρφαλώνουν σε υψόμετρο 500-600 μέτρων, είναι ασφάλτινοι.
Η καλή τουριστική υποδομή ανταποκρίνεται στις περισσότερες απαιτήσεις εκτός από την έντονη νυκτερινή ζωή. Παρόλα αυτά τα νεανικά “στέκια” που υπάρχουν, υπερκαλύπτουν την ζήτηση.





 Η διαδρομή προς τον κρατήρα γίνεται από ένα μονοπάτι χαραγμένο στη λάβα και αποτελεί μια ωραία εμπειρία ανάβασης. Στην αρχή κινείται στη βάση του λόφου και στη συνέχεια κερδίζει απότομα ύψος και μας οδηγεί, μετά από 30 λεπτά περίπου, στον κρατήρα του ηφαιστείου. Στο τέλος του μονοπατιού υπάρχει ένας εντυπωσιακός σπηλαιοειδής σχηματισμός, που συχνά αναφέρεται ως "κρατήρας" χωρίς να είναι. Συνεχίζουμε και φτάνοντας στην καρδιά του κρατήρα μας περιμένει μια ευχάριστη δροσερή έκπληξη!!!

































































 Το ηφαίστειο των Μεθάνων απαριθμεί τριάντα κρατήρες. Ο πιο γνωστός από τους κρατήρες του ηφαιστείου αυτού βρίσκεται βορειοδυτικά, πάνω από το χωριό της Καημένης Χώρας και δεν είναι πια ενεργός. Ο κρατήρας της Καημένης Χώρας έχει βάθος περίπου 50μ., διάμετρο 100μ. και το ανώτερο ύψος του κώνου είναι 425μ. Στη βορειοανατολική πλευρά του διακρίνονται άλλοι δυο - παρασιτικοί - κρατήρες.











Στη θέση Καλοκούμπαρο θα δείτε τον ασβεστόλιθο καλυμμένο απο τη λάβα του Ηφαιστείου. Οι διάσπαρτοι όγκοι της λάβας είναι κεροστιλβικός υπερσθενικός ανδεσίτης (Ελ. Πλατάκης 1952) και έχουν τη μορφη γιγάντιου λίθινου ποταμού που εκτείνεται σε μήκος 1500 μέτρων μέχρι τη θάλασσα σχηματίζοντας τον Μαύρο Κάβο, όπως ονομάζουν οι ντόπιοι το χαμηλό λόφο του ακρωτηρίου, ακριβώς κάτω απο το Ηφαίστειο.









































































iαματικές πηγές Μεθάνων: Λόγω των ηφαιστειακών πετρωμάτων το νερό των ιαματικών πηγών των Μεθάνων χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό ιχνοστοιχείων, μετάλλων και ορυκτών. Σε αυτά αποδίδονται οι ευεργετικές τους ιδιότητες που ενδείκνυνται για τη θεραπεία αρκετών παθήσεων όπως αρθροπάθεια, ρευματοπάθεια, σπονδυλαρθρίτιδα, δισκοπάθεια, γυναικολογικές παθήσεις, δερματικές παθήσεις, αλλά και παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.
Η οργανωμένη χρήση των θειούχων αλιπηγών των Αγίων Αναργύρων στην πόλη των Μεθάνων άρχισε το 1870.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες