Κυριακή, 26 Μαΐου 2019

Γέφυρα Σερβίων Νεράιδας

                            Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων Νεράιδας είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ελλάδα, μήκους 1.372 μέτρων. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 16 Μαρτίου 1972 και κατασκευάσθηκε από την κοινοπραξία Ξ.Ε.Κ.Τ .Ε. Α.Ε. - ΣΚΑΠΑΝΕΥΣ Α.Ε. Τη μελέτη του έργου εκπόνησε το Τμήμα Μελετών της Ξ.Ε.Κ.Τ.Ε. Α.Ε., συνεργαζόμενο με τον Καθηγητή Ρικάρντο Μοράντι, ενώ τη γεωτεχνική μελέτη του έργου εκπόνησε το Τεχνικό Γραφείο Γεωτεχνικών Μελετών «Ηλίας Σωτηρόπουλος και Συνεργάται». Εγκαινιάστηκε στις 6 Νοεμβρίου 1976, όταν δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου, στον ποταμό Αλιάκμονα. Τα έργα για την κατασκευή της ξεκίνησαν το 1972.
Η γέφυρα αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης - Λάρισας και βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κοζάνης και 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Σερβίων. Είναι η μία από τις δύο γέφυρες της λίμνης, μαζί με την γέφυρα του Ρυμνίου, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά κοντά στην Αιανή και είναι μικρότερη σε μήκος (615 μέτρα).
Δίπλα στη γέφυρα, βρίσκεται η έδρα του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης καθώς και μαρίνα. Στο βόρειο άκρο της, ψηλά στο λόφο βρίσκεται ο οικισμός Νεράιδα, που αποτελεί τόπο αναψυχής με θέα την γέφυρα και την λίμνη.


Μεταφέρει1 λωρίδα ανά κατεύθυνση, της Εθνικής Οδού 3, μέρος της Ευρωπαϊκής Οδού 65
ΔιασχίζειΤεχνητή λίμνη Πολυφύτου
ΤοποθεσίαΣέρβια, Νομός Κοζάνης, Ελλάδα
ΙδιοκτήτηςΕλληνικό Δημόσιο
Χαρακτηριστικά
Σχέδιογέφυρα
Συνολικό μήκος1.372 μέτρα
Πλάτος13,5 μέτρα
ΣχεδιαστήςΡικάρντο Μοράντι
Μηχανική σχεδίαση απόΗλίας Σωτηρόπουλος και συνεργάτες
Κατασκευάστηκε απόΚοινοπραξία Ξ.Ε.Κ.Τ.Ε. Α.Ε. / ΣΚΑΠΑΝΕΥΣ Α.Ε.
Αρχή κατασκευής1972
Τέλος κατασκευής1975
Άνοιξε1975
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες