Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

αγριες φραουλες

Eπιστημονική Oνομασία: 
Fragaria vesca
Άλλες Ονομασίες: 
Χαμοκερασιά
- See more at: http://www.alekati.gr/%CE%AC%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%B1_%CF%86%CF%81%CE%AC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1#sthash.h8eMTtqj.dpuf

Οι αγριοφράουλες είναι ανθεκτικό πολυετές φυτό, με ύψος μέχρι 30 cm, με λευκά άνθη που αποτελούνται από 4-5 πέταλα και κίτρινο κέντρο και πράσινα φύλλα οδοντωτά. Οι αγριοφράουλες έχουν γλυκιά γεύση με ένα λεπτό άρωμα το οποίο έχει χαθεί στις περισσότερες καλλιεργούμενες φράουλες. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι οι αγριοφράουλες είναι τόσο μικρές που πρέπει να μαζέψεις πολλές για να κάνεις μια μερίδα. Η fragaria vesca αναπτύσσεται εύκολα σε κήπους με έδαφος που κρατά την υγρασία, σε μερικώς σκιερό σημείο. Το φυτό βγάζει παραβλάσταρα και τελικά αναπτύσσεται υπερβολικά, ώστε ίσως είναι καλύτερα να το καλλιεργήσετε σε γλάστρα. Το φυτό περιέχει αξιοσημείωτες ουσίες.
Η ανθοφορία

Η ανθοφορία γίνεται τους γίνεται από Μάρτιο έως Ιούνιο.
 Ο πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρους και μεταφυτεύσεις.
Αιθέριο Έλαιο - Χρήσεις

Από τη φραουλιά, χρησιμοποιούμε τα φύλλα, τους καρπούς και τις ρίζες της. Η άγρια φράουλα είναι αυτή που διαθέτει τις όποιες θεραπευτικές ιδιότητες και όχι τα είδη που καλλιεργούνται στα θερμοκήπια. Χυμός φράουλας, μετριάζει τον πυρετό. Η φράουλα είναι δροσιστική και κατευναστική. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που η χρήση της δημιουργεί κοκκινίλες και προβλήματα στο στομάχι. Η στυπτικότητα της, την κάνει να είναι κατά των αιμορραγιών.
Το αφέψημα από τις ρίζες είναι διουρητικό και συνεπώς βοηθά σε περιπτώσεις ρευματισμών και ποδάγρας. Το έγχυμα βοηθά επίσης στον καθαρισμό του λιπαρού δέρματος. Τα φύλλα λοιπόν και σι ρίζες της άγριας φραουλιάς, σε αφέψημα βοηθούν τα πάσης φύσεως προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως διάρροια, κολικοί των εντέρων και φλεγμονές, δυσπεψία κλπ. Επίσης, συντελούν στην ανακούφιση από πολλά προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, καθόσον θεωρούνται διουρητικά. Έτσι είναι ωφέλιμα σε ουρηθρίτιδες, κυστίτιδες, προστάτη, λιθιάσεις κλπ.
Οι καρποί της φραουλιάς, είναι ήπια υπακτικοί και βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Παρασκευάσματα από λιωμένες φράουλες, εάν τοποθετηθούν στο δέρμα, ωφελούν σε εγκαύματα, πληγές, σπυριά, ερεθισμούς και δερματικά προβλήματα. Θεωρούνται μαλακτικά και καθαριστικά του δέρματος και είναι ότι πρέπει σαν πρώτη βοήθεια σε έγκαυμα από τον ήλιο.
Η φράουλα είναι καρπός με μεγάλη συγκέντρωση σε βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και πολλά ιχνοστοιχεία χρήσιμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Θεωρούνται καθαριστικές του αίματος, αντιοξειδωτικές και ωφελούν πολύ όσους πάσχουν από αναιμία, αρθριτικά, ουρικό οξύ κλπ. Οι στοματικές πλύσεις με χυμό φράουλας, ασπρίζουν τα δόντια και βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας, εξαλείφοντας την κακή αναπνοή.





 Οι φράουλες που παράγουν είναι μικρές, αλλά έχουν υπέροχη γεύση.
Η καρποφορία ξεκινά από μέσα Μαίου και κρατά σχεδόν όλο το Καλοκαίρι.
Το παράξενο είναι ότι φέτος βρίσκω τους καρπούς λίγο μεγαλύτερους από πέρυσι.



                                         στην δεση  1,5 km αο το χωριο ακρη

 Το καταπληκτικό με το φυτό είναι πώς ενώ το άρωμα του λευκού άνθους του δεν δίνει αρώματα, ο καρπός του φυτού αποπνέει έντονα άρωμα τριαντάφυλλου. Αυτή ήταν και η πρώτη κουβέντα της κόρης μου μόλις δοκίμασε τον μικροσκοπικό, σε σχέση με αυτόν του εμπορίου καρπό του φυτού. Το άρωμά τους είναι τόσο έντονο που ακόμη και όταν μάζεψα τις φράουλες χωρίς καν να έχει πλησιάσει στο στόμα μου ο καρπός, το άρωμά του είχε πλημμυρίσει τον ουρανίσκο μου.

                                     πανω στον αμαρμεη

Eπιστημονική Oνομασία: 
Fragaria vesca
Άλλες Ονομασίες: 
Χαμοκερασιά
- See more at: http://www.alekati.gr/%CE%AC%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%B1_%CF%86%CF%81%CE%AC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1#sthash.h8eMTtqj.dpuf
Eπιστημονική Oνομασία: 
Fragaria vesca
Άλλες Ονομασίες: 
Χαμοκερασιά
- See more at: http://www.alekati.gr/%CE%AC%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%B1_%CF%86%CF%81%CE%AC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1#sthash.h8eMTtqj.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες