Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015

Μπάτσος με 18,5 ... Περιβαλλοντολόγος με 0,9

!!!

Η είδηση που άκουσα πριν λίγο με συγκλόνισε. Μαθητής εισήχθη σε ΤΕΙ με μέσο όρο βαθμολογίας 0,9! Κάτω από τη μονάδα! Και το ακόμη χειρότερο : Η σχολή στην οποία εισήχθη είναι το ΤΕΙ Περιβάλλοντος της Κοζάνης! Άκουσα επίσης ότι έπεσαν οι βάσεις στις παιδαγωγικές και τα πολυτεχνεία και ανέβηκαν στις φιλοσοφικές και την... Αστυνομία! 

Δεν ξέρω τι να πω. Στην Ελλάδα του 2010 για να γίνεις μπάτσος πρέπει να είσαι αριστούχος, ενώ για το περιβάλλον δεν υπάρχει και ...το φοβερό ενδιαφέρον. Ήθελα νάξερα σε ποια "βιώσιμη πόλη" θα κυκλοφορούν αυτοί οι "αριστούχοι μπάτσοι" μετά από μερικά χρόνια?

Τώρα φυσικά θα πει κανείς : "Μα τι λες? Δεν καταλαβαίνεις ότι το φτωχόπαιδο από την επαρχία, θέλει να ξεφύγει (αν δεν το "σπρώχνει" ο αφελής γονιός του) από τη μιζέρια και να έρθει στην πρωτεύουσα ή στην μεγάλη πόλη να σπουδάσει? Και τι καλύτερο από μια σχολή που θα τον πληρώνουν από την πρώτη μέρα των σπουδών του - κι έτσι δεν θα επιβαρύνει και την οικογένεια του - χώρια η σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση?"

Μάλιστα! Οκ. Να γίνουμε λοιπόν όλοι μπάτσοι! Αξιωματικοί! Πυροσβέστες! Και όσοι έχουμε και κάποια λεφτουδάκια, ας γίνουμε φιλόλογοι, δάσκαλοι, κάτι τέλος πάντων που θα μας διορίσει στο δημόσιο! Γιατροί και δικηγόροι γίνονται μόνο των πλουσίων πρωτευουσιάνων τα παιδιά! Εμείς οι επαρχιώτες δεν είμαστε για αυτά. Εμείς μια σχολίτσα και μετά ένα ρουσφετάκι απο τον τοπικό βουλευτή που μας έχει ανάγκη και μια θεσούλα, έστω με σύμβαση! Θα το παλέψουμε μετά για μονιμοποίηση!

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής περιφέρειας που πεθαίνει. Ευθύνες? Πολλές και σε πολλούς! Ευθύνες πρώτα από όλα στο κράτος που έριξε πολλά λεφτά τα τελευταία 30 χρόνια στον αγροτικό κόσμο χωρίς ποτέ να ελέγξει που πήγαν και χωρίς να κάνει το πιο σημαντικό : να καθοδηγήσει σωστά για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας. Και σήμερα απλά ενταφιάζει την ελληνική γεωργία που δεν έχει κανένα μέλλον. Ή την αφήνει έρμαιο της εκτός σχεδίου δόμησης και της αυθαιρεσίας.

Ευθύνες στον ίδιο τον αγροτικό κόσμο, που "έφαγε" πολύ χρήμα 30 χρόνια τώρα, έφτιαξε με τα δανεικά τα σπίτια και τα αυτοκίνητα, έφυγε στην ουσία απο τα χωράφια και τα άφησε στους αλλοδαπούς, πληρώνοντας τους συχνά ακριβά. Διέλυσε τους συνεταιρισμούς και ανέχτηκε τους μεσάζοντες αεριτζήδες. Και το χειρότερο : απέκτησε και μικροαστική νοοτροπία και δεν προσπάθησε να κρατήσει τη νεολαία στα πάτρια εδάφη παρά την έσπρωχνε στην πόλη και το εύκολο βόλεμα. Και αφού πήγαν όλα στραβά, και αφού πίστεψε τα τελευταία χρόνια πως η νέα καλλιέργεια των "μαιζονετών" θα φέρει πάλι χρήμα, τώρα που έσκασε και αυτή η φούσκα, ψάχνεται και τσιμπάει στα φωτοβολταϊκά! Κι όταν θα δει κι αυτη τη φούσκα να σκάει οσονούπω, πάλι θα κλαίγεται και θα στέλνει το παιδί στην Αθήνα να γίνει μπάτσος.

Ευθύνες και σε όλους εμάς, στην κοινωνία που δεν εννοούμε να αποφασίζουμε πώς θα προχωρήσουμε σα λαός. Σαν χώρα. Τι θα παράγουμε? Τι θα είμαστε τα επόμενα 100 χρόνια? Προς τα που πάμε? Πόσους γιατρούς, δικηγόρους και μπάτσους θα φτιάξουμε ακόμη? Πότε θα ασχοληθούμε σοβαρά με το περιβάλλον? Πότε θα ενδιαφερθούμε για την πόλη που ζούμε? Για το τι αύριο προσφέρουμε στα παιδιά μας?

Δεν ξέρω! Βαρέθηκα τόσα χρόνια να τα γράφω! Βαρέθηκα στην κυριολεξία! Και κάθε χρόνο τέτοια μέρα ... πάλι τα ίδια! Και τώρα που το σκέφτομαι, ίσως αυτό να  είναι μια λύση! Να κλείσουμε όλα τα άλλα πανεπιστήμια και να ανοίξουμε παντού "μπατσοσχολές", να βγάζουμε μόνο μπάτσους. Και να γίνουμε η "μπατσοχώρα της Ευρώπης". Να μας αναθέσει η Ε.Ε. τη συνολική φύλαξή της. Να καταργηθούν όλες οι άλλες αστυνομίες και να υπάρχει μόνο η ελληνική. Με 5.000.000 μπάτσους για όλη την Ευρώπη! Ίσως τότε να προκόψουμε πραγματικά! 

Γιατί όσο και να μας "φυλάνε" οι άλλοι μυαλό δε θα βάλουμε.http://thelonapo.blogspot.gr/2010/08/185-09.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες