Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

παλια δημοσιευση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΖΙΑΣ


κάτοικος Άκρης Ελασσόνας «Σοβαρές αποφάσεις δεν μπορούν να παίρνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών»


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΖΙΑΣ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΒΟΥΝΟ

Κάθετα αντίθετο είναι το Τοπικό Συμβούλιο Άκρης στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αντιχασίων για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην τοποθεσία «Αρχοντική» Αμάρμπεη. Οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος ζητούν  την ανάκληση της απόφασης και την προκήρυξη δημοψηφίσματος.  Επειδή ο δήμαρχος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους ζήτησαν την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών θα προκαλέσει καταστροφή σε τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και δηλώνουν αποφασισμένη να μην την επιτρέψουν.

Γιατί διαμαρτύρεστε;
Διαφωνούμε διότι μετρήσαμε τα υπέρ και τα κατά και είδαμε ότι οι συνέπειες είναι περισσότερες από τα οφέλη που θα προκύψουν από την κατασκευή του αιολικού πάρκου. Η περιοχή «Αμάρμπεης» είναι καταπράσινη, το τοπίο δεν είναι πετρώδες όπως θέλει να το παρουσιάσει ο δήμαρχος Αντιχασίων και η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο. Δεν είμαστε αντίθετοι στις ανεμογεννήτριες και σε κάθε ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Θέλουμε κι εμείς να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες και να κλείσουν τα εργοστάσια της Πτολεμαΐδας που τα έχουμε πολύ κοντά και τα βλέπουμε από την κορυφή του βουνού αλλά αυτό να γίνει υπό προϋποθέσεις. Θεωρούμε καθήκον μας να προστατεύσουμε το βουνό, το πράσινο και την ομορφιά του. Να μην καταστρέψουμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι άλλο αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν άλλα μέρη καταλληλότερα όπου μπορούν να τοποθετηθούν αυτές οι ανεμογεννήτριες και να μας προσφέρουν τα οφέλη τους.

Πού βρίσκεται τώρα η υπόθεση; Έχετε καταθέσει ένα αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Η υπόθεση δεν είναι καινούργια. Από το 2002 είχαν τοποθετηθεί ανεμομετρητές στο δήμο Σαρανταπόρου που είναι όμορος δήμος. Για τους ίδιους με τους δικούς μας λόγους αντέδρασαν οι κάτοικοι και σταμάτησε η διαδικασία. Εκεί ο δήμαρχος δεν πήγε καν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο σεβόμενος την άποψη των κατοίκων. Κι αφού η εταιρεία δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος στο δήμο Σαρανταπόρου, ήρθε στο δήμο Αντιχασίων όπου ο δήμαρχος χωρίς να ενημερώσει το χωριό, πλην μιας φοράς τον περασμένο Μάρτιο που υπήρχαν πολύ λίγοι κάτοικοι, έχοντας την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο το πέρασε. Ψήφισε δηλαδή την κατασκευή του αιολικού πάρκου αδιαφορώντας για την ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου του δ.δ. Άκρης. Αυτή η απόφαση επικυρώνεται από τον περιφερειάρχη και γι’ αυτό κάναμε παράσταση στην Περιφέρεια ζητώντας να μην την επικυρώσει. Επιπλέον ζητήσαμε να γίνει ένα δημοψήφισμα στις 16 Αυγούστου που θα είναι όλος ο κόσμος στο χωριό. Γιατί τόσο σοβαρές αποφάσεις δεν μπορούν να παίρνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

Θα γίνει το δημοψήφισμα;
Σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για να γίνει το δημοψήφισμα πρέπει να προκηρυχθεί ένα μήνα πριν. Εμείς καταθέσαμε το αίτημα εγκαίρως, η προθεσμία λήγει σήμερα και τίποτα δεν έχει γίνει. Θεωρούμε ότι ο δήμαρχος μεθοδεύει την καθυστέρηση. Αρμόδιος πλέον είναι μόνο ο γ.γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το θέμα είναι μόνο περιβαλλοντικό ή θίγονται και οικονομικά συμφέροντα;
Κοιτάξτε υπάρχουν κάποια χωράφια στο βουνό, υπάρχουν και αρκετοί κτηνοτρόφοι. Όλα αυτά δεν ξέρουμε τι θα απογίνουν. Η εταιρεία υποσχέθηκε ότι θα δίνει στο δήμο και όχι στο δ.δ. Άκρης, το 3% από το ρεύμα που θα πουλάει στη ΔΕΗ. Αυτό έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ και μπορεί να μην το δίνει ούτε κι αυτό.  Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιανού συμφέροντα εξυπηρετούνται και επιμένουν τόσο στην κατασκευή του αιολικού πάρκου. Όμως το βασικό είναι το περιβάλλον. Θα πέσουν τόνοι τσιμέντο και σίδερο. Η περιοχή θα γίνει κρανίου τόπος και μπορεί  σε δεκαπέντε χρόνια ,όταν τελειώσει το πρόγραμμα επιδότησης από την Ε.Ε., να εγκαταλειφθεί και θα μείνουν σιδερένια κουφάρια και έλικες. Και τέλος πάντων, ας γίνει μια σοβαρή έρευνα και αν θεωρηθεί απαραίτητο και συμφέρει τόσο πολύ, ας κάνουν το πάρκο οι τρεις όμοροι δήμοι, γιατί να το κάνει μια εταιρεία; Και να μείνουν τα οφέλη στους δήμους. Είναι πολλές οι παράμετροι όπως καταλαβαίνετε.

Αν δεν εισακουστείτε, τι θα κάνετε;
Θα μαλώνουμε με τους εργάτες της εταιρείας και θα κυνηγιόμαστε με την αστυνομία. Είμαστε αποφασισμένοι να μην το παραχωρήσουμε αυτό το βουνό, είναι κρίμα. Παρακαλούμε να το δει σοβαρά ο κ. Γκούπας για να μην έχουμε άλλη ταλαιπωρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες