Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

τσαι του βουνου

Το τσάι του βουνού και οι ευεργετικές ιδιότητές του

Πλέον και επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το τσάι του βουνού επιδρά ευεργετικά στον οργανισμό μας.
Ειδικότερα, εργαστηριακές μελέτες για την ευεργετική επίδραση που έχει το τσάι του βουνού έχουν ήδη διεξαχθεί από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων, ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μελέτη του υποστηρίζει ότι τα εκχυλίσματα των Sideritis euboea και Sideritis clandestina μπορούν να συνεισφέρουν προληπτικά στην οστεοπόρωση, καθώς προστατεύουν έναντι της απώλειας της οστικής πυκνότητας και ενισχύουν τη μηχανική αντοχή των οστών.Περαιτέρω, μελέτες από τη Γερμανία υποστηρίζουν ότι το τσάι του βουνού μπορεί να προστατεύει έναντι της νόσου του Αλτσχάϊμερ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του healthpress.gr, το τσάι του βουνού καταπολεμά τις εξής παθήσεις:
  •   Κρυολογήματα
  •   Φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού
  •   Δυσπεψία και γαστρεντερικές διαταραχές
Επίσης, το ρόφημα αυτό θεωρείται:
  • Αντισπασμωδικό
  • Αναλγητικό
  • Επουλωτικό
  • Αντιοξειδωτικό
  • Αγχολυτικό
Το τσάι του βουνού περιέχει πληθώρα συστατικών όπως φλαβονοειδή, διτερπένια, φαινυλοπροπάνια, ιριδοειδή, μονοτερπένια.
Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τσαγιού του βουνού. Στα βουνά της Ελλάδας εντοπίζονται περίπου 17 είδη.
Το τσάι του βουνού σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δεν έχει διεγερτική δράση και μπορεί άνετα να καταναλώνεται και το βράδυ πριν τον ύπνο.
Ο σωστός τρόπος παρασκευής του έχει ως εξής: Βράζετε πρώτα το νερό και λίγο πριν κοχλάσει το αποσύρετε από τη φωτιά, τότε ρίχνετε μέσα το τσάι του βουνού, το αφήνετε για 3 – 4 λεπτά, το σουρώνετε και το πίνετε. Μπορείτε επίσης στο κλασικό τσάι του βουνού να προσθέσετε μέλι, κανέλα, λεμόνι.


















3 σχόλια:

Unknown είπε...

Αυτό δέν είναι το τσάι του βουνού sideritis! ανήκει βέβαια στα χειλανθή αλλά δέν είναι το κλασσικό τσάι του βουνού που όλοι ξέρουμε! Το βότανο που μαζέψατε ονομάζεται stachys iva!

Unknown είπε...

Αυτό δέν είναι το τσάι του βουνού sideritis! ανήκει βέβαια στα χειλανθή αλλά δέν είναι το κλασσικό τσάι του βουνού που όλοι ξέρουμε! Το βότανο που μαζέψατε ονομάζεται stachys iva!

Unknown είπε...

το τσαι αυτό ονομάζεται stachys iva! δεν είναι sideritis αυτό που μαζέψατε και έχει άλλες ιδιότητες!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες