Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Γιαννωτα Ιστορια γεωγραφια Λαογραφια της κοινοτητας ΛΑΡΙΣΑ 1983 απο τον ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΑΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ









Ευχαριστω εναν γιαννωτιωτη της διασπορας που λατρευει την ιδιαιτερη πατριδα του που εκατσε φωτοτυπησε βιβλιοδεσε και μου στειλε αυτα τα ανεκτιμητα αρχεια τον ΠΑΛΙΟΥΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ  απο το μακρυυυνο Μοναχο το ευχαριστω ειναι λιγο  και οποιος αλλος φιλος θελει μπορει να στειλει κειμενα αρχεια και οτι αλλο θελει ε και καμια μπουκαλα τσιπουρο δεκτη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

΄΄-Έλατε μεσα καγκάνα να μην απομείνει όξου.
Μια μεγαλη γκουτζιουπα εκιγε στην πραστια.
..... μισο πλοχειρο αλας χοντρο,το ριξε στη φωτια κι ετσι δεν πρατσαλνουσαν μουγκι τα πρασινα φυλλα απ΄ τα πουρναρια,αλλα και τα πρατσαλισματα απ'τ' αλας που τα κομματια ηταν μεγαλα τσιοκανα κι τα σκασιματα τ' αλατιου εριχναν οξου απ' την πραστια τς σκανταληθρες κι τα καρνα με κινδυνο να καουμε.
....΄΄-Μπιααα χιιιλια αρνια χιλα κατσικια.΄΄

Νομιζω οτι ειμαστε απο τους τυχερους γιατι τα ζησαμε, παραμονη χριστουγεννων τη νυχτα μαζευομασταν παρεες-παρεες και λεγαμε τα καλαντα ''κολιαντρα'' σε ολα τα σπιτια του χωριου,οι νοικοκυρες μας εβαζαν μεσα κι ριχναμε αλλας στη φωτια κανοντας ευχες για την υγεια και την προκοπη την αυξηση των ζωντανων τους.
Σημερα δυστυχως τα χωρια μας ερημωνουν και δεν ακουγουνται πλεον ουτε τα κολιαντρα ουτε γκουρλισματα των γουρουνιων ουτε μαλωματα για το ποιος θα παρει τη φουσκα.
Νομιζω πραγματικα αυτο το βιβλιο ειναι ενας θησαυρος γιατι περιγραφει τα γεγονοτα με τη δικια μας ντοπιολαλια και το κυριοτερο ειναι να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοτεροι.
Νομιζω τα ηθη και εθιμα ειναι εντελως ιδια κι ας γραψει κι απο σας καποιος αν υπαρχουν διαφορες. π.χ αν λεγαται κι εσεις τα καλαντα ετσι.
Καλημερα απο το Μοναχο Κωστας.

ακρη ελασσονας μανιταρια ελασσονας κοντοτασιος νικος είπε...

κωστα κοματι κοματι θα το βαλω ολο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες