Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ελασσόνας ενεργοι πολιτες

http://www.eleftheria.gr
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ - ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναδεικνύουν τις ομορφιές της Ελασσόνας
* Γιατί η περιοχή - λένε - δεν έχει μόνο φέτα και λιγνίτη
Της Λένας Κισσάβου



Μπορεί μια ομάδα περίπου πενήντα ατόμων να αλλάξει την κοινωνία όπου ζει, την εικόνα της, τις συμπεριφορές της, τον τρόπο που αντιμετωπίζει την καθημερινότητά της ακόμη και την παιδεία της;
Όσο κι αν φαίνεται απίθανο να γίνει αυτό, από έναν μικρό πυρήνα ανθρώπων σε μια κοινωνία χιλιάδων, κάποιοι Ελασσονίτες, τόλμησαν πρόσφατα το εγχείρημα και απέδειξαν ότι μπορούν.
Απέδειξαν ότι η κοινωνία τους κρύβει μια μεγάλη δυναμική ανθρώπων με πάθος να προσφέρουν για το καλύτερο στην πόλη τους και αυτή ακριβώς ενεργοποίησαν με ένα κάλεσμά τους.
Στόχος τους να αλλάξουν την πόλη που ζουν, την Ελασσόνα, εστιάζοντας καταρχήν στο φυσικό περιβάλλον της και προεκτείνοντας στην ανάπτυξη της κοινωνικής προσφοράς και στην οργάνωση ενός φιλόδοξου σχεδίου για την τουριστική προβολή της.
Όλα αυτά με εθελοντές και με τη στήριξη διαφόρων τοπικών φορέων και συλλόγων, που προς τιμήν τους, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για κοινούς στόχους.
«Αυτουργοί» μια παρέα τριών ατόμων, ο Αντώνης Λιανός (δημοσιογράφος), ο Στέφανος Γκατζιούρας (Βαλκανιονίκης, πρωταθλητής ποδηλασίας) και ο Θανάσης Πιτένης (πρόεδρος του Ορειβατικού συλλόγου Ελασσόνας), οι οποίοι... άναψαν τη σπίθα.
Το όραμά τους να ζουν σε μια πόλη που να απολαμβάνουν κάθε μέρα της μέσα σε αυτή, βρήκε πολλούς υποστηρικτές που το υιοθέτησαν και συμμετέχουν πλέον στην εκπλήρωσή του.
Γι’ αυτό το όραμα δεν συγκρότησαν ακόμη έναν σύλλογο, μέσα σε όλους τους άλλους που λειτουργούν στην πόλη. Δεν δημιούργησαν καμία Μ.Κ.Ο. (Μη Κυβερνητική Οργάνωση). Δεν είναι στόχος τους να φτιάξουν μια ταυτότητα των δράσεών τους ή να οχυρωθούν πίσω από ένα όνομα. Δεν τους ενδιαφέρει να είναι μόνο μια ομάδα, μόνο κάποιοι δεκάδες, αλλά όλοι!
Τους ενδιαφέρει όλοι να υιοθετήσουν το όραμά τους και να ξεκινήσει μια νέα εποχή για την πόλη, όπου οι πολίτες της θα ενδιαφέρονται γι’ αυτή όχι στα λόγια αλλά με έργα, με τη δική τους ενεργοποίηση, με δικές τους δράσεις, που θα αφορούν σε απλά πράγματα της καθημερινότητας της ζωής τους.
«Θέλουμε να αναδείξουμε την καλή πλευρά της πόλης μας, ώστε ο Ελασσονίτης να ζήσει όμορφα σε αυτή και γιατί όχι να γίνει πόλος έλξης και για άλλους. Η Ελασσόνα έχει να παρουσιάσει και να προσφέρει στον επισκέπτη πολύ περισσότερα πράγματα από... μια φέτα», υποστηρίζει ο κ. Αντ. Λιανός, μιλώντας για την πρωτοβουλία αυτής της εθελοντικής δράσης που όλο και περισσότεροι εντάσσονται στην ομάδα της.
«Έχει να προσφέρει ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, μόνο που απαιτείται ανάδειξή του και προστασία του. Κι αν εμείς οι ίδιοι δεν ενδιαφερθούμε γι’ αυτό και δεν το στηρίξουμε και το αναδείξουμε, τότε με ποια επιχειρήματα θα αντισταθούμε στο θέμα της εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή μας; Αν δεν ενεργοποιηθούμε εμείς για να δείξουμε πόσο μας νοιάζει να ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον, πώς θα αντιμετωπίσουμε την προσπάθεια υποβάθμισής του;» τονίζει ο ίδιος.
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, από το πρώτο κάλεσμα για αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και την ανάπτυξη μιας άλλης φιλοσοφίας ζωής στη σχέση του ανθρώπου με αυτό, έγιναν πολλά.
Αναλυτικότερα ο κ. Λιανός μας είπε: «Ξεκινήσαμε από το πιο οικείο μέρος αναψυχής για τους Ελασσονίτες, τον Προφήτη Ηλία. Έναν καταπράσινο χώρο που δέχεται πολλές επισκέψεις, από πολίτες, είτε για αναψυχή, είτε για αθλητικές δραστηριότητες, είτε για εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων.
Αυτός ο τόπος λοιπόν ήταν γεμάτος σκουπίδια. Υπήρχαν πεταμένα ακόμη και τηλεοράσεις, ξαπλώστρες, κρεβάτια, κ.α.
Ο χώρος όπου ο άνθρωπος μπορούσε να απολαύσει στο δάσος όλο και λιγόστευε, αφού τη θέση του πράσινου τοπίου καταλάμβανε ένας σκουπιδότοπος που συνεχώς μεγάλωνε.
Έτσι ξεκινήσαμε με καθαρισμό του, ο οποίος διήρκεσε οκτώ Κυριακές, με συμμετοχή τουλάχιστον πενήντα ατόμων κάθε φορά.
Συγκεντρώσαμε 280 σακούλες σκουπίδια!
Η επόμενη κίνησή μας ήταν να τοποθετήσουμε ενημερωτικές ταμπέλες, που παρακινούν τους επισκέπτες να ρίχνουν τα σκουπίδια τους στους κάδους, που επίσης τοποθετήσαμε εμείς σε διάφορα σημεία της περιοχής.
Αυτό είναι η αρχή. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να κάνουμε καταγραφή μονοπατιών, της χλωρίδας και της πανίδας της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας, με σκοπό τα στοιχεία αυτά παρουσιαστούν σε μια έκδοση.
Να σημειωθεί ότι στην Ελασσόνα υπάρχει ένα από τα πιο σπάνια είδη ορχιδέας, ενώ ζει στα δάση της και ένα πολύ όμορφο είδος ζώου, ο Λίγκας.
Βέβαια τα στοιχεία θα καταγραφούν με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων, όπως δασολόγων, γεωπόνων, ιστορικών, περιβαλλοντολόγων... και με τη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας, οι οποίοι εθελοντικά θα δουλέψουν πάνω σε αυτό.
Επίσης θέλουμε να οργανώσουμε στον χώρο του Προφήτη Ηλία, την άνοιξη πιθανόν για να ευνοεί και ο καιρός, μια ημερίδα για το περιβάλλον, που θα απευθύνεται στα σχολεία. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τη νέα γενιά, ώστε να είναι αυτή που θα σεβαστεί περισσότερο από ότι εμείς , το περιβάλλον».
Αυτό που διαπιστώθηκε από τις πρώτες δράσεις των εθελοντών, είναι ότι υπήρχε ένα δυναμικό στην πόλη που περίμενε ένα έναυσμα για να ενεργοποιηθεί, ανέφερε ο κ. Λιανός.
Άλλη δράση που ανέλαβε να φέρει εις πέρας είναι η δημιουργία ενός χώρου φιλοξενίας και περίθαλψης ζώων. Σύμφωνα με τον κ. Λιανό, ο Δήμος Ελασσόνας έχει παραχωρήσει έκταση ενός στρέμματος, για τη δημιουργία του και θα συμβάλλουν εθελοντικά κτηνίατροι για τις ανάγκες που θα προκύψουν.
«Ευχόμαστε η δράση μας να παρακινήσει και τους πιο δύσπιστους
να μας ακολουθήσουν, για να αλλάξουμε προς το καλύτερο την πόλη μας και τη ζωή μας...» καταλήγει ο κ. Λιανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες